Богатији филмски програм РТХН

Радио Телевизија Херцег Нови ове седмице почиње емитовање филмског програма домаће, југословенске продукције, пошто је откупила права на приказивање 21 филмске приче снимљене почетком друге половине прошлог вијека.

Први филм који ће бити приказан je „Љубав и мода“ снимљен 1960. године у режији Љубомира Радичевића. Гледаоци Радио телевизије Херцег Нови имаће прилику да од сутра, сваког четвртка, премијерно, а суботом у репризном термину у наредних шест мјесеци погледају пројекције домаћих филмова.

Избор филмскух остварења који ће бити приказани направио је извршни директор РТХН, Глиго Томановић.

– Почетком године смо најавили да РТХН планира куповину права за приказивање домаћих филмова. Недостајала је само финансијска конструкција, али су нам спонзори помогли да откупимо ауторска права за 21 филм. То су Јавна предузећа из нашега града, Водовод и канализација и Чистоћа. У питању су домаћи филмови мало старије продукције настали од почетка педесетих па до средине седамдесетих година прошлог вијека и сматрам да ће бити интересантни нашим гледаоцима. Филмови из тог периода су заиста оставили један упечатљив утисак на цјелокупну југословенску продукцију тог времена. Обиљежили су једну епоху и ми ћемо имати прилику кроз те филмове да се подсјетимо на живот какав је био тада, док је Југославија била у свом развоју, док су се наше филмаџије некако уклапале у свјетске трендове и пратили су их на прави начин – каже Томановић.

Гледаоци ће у наредном периоду моћи да виде домаће филмове различитих жанрова.

– Овај наш серијал отворићемо филмом „Љубав и мода“. То је диван филм снимљен 1960. године, са Бебом Лончар, Мијом Алексићем, Миодрагом Петровићем Чкаљом, Јеленом Жигон, и другима. Старији гледаоци ће се подсјетити тог времена, а и млађи ће нешто и  научити из тих филмова, и боље ће разумјети нас мало старије – прича Томановић.

За те филмове старије продукције гледаоци имају неку посебну емоцију и осјећај лаке носталгије. Тада су се заиста стварали квалитетни, озбиљни филмови, без обзира који је жанр у питању, али су имали добру причу и имали сјајне глумце.

– Често пута заборавимо на те филмове, а радо их погледамо када се појаве на телевизији. Мени увјек неки старији филм привуче пажњу више него неки модернији и савременији филм иностране продукције. Нисмо хтјели да се базирамо на ратне и историјске теме. Хтјели смо да избјегнемо и неке “теже“ филмове и базирали смо се на социјалне приче из свакодневног живота обичних људи. Када говоримо о вриједности југословенских филмова, има један куриозитет, а то је да је управо овај филм „Љубав и мода“ уврштен међу сто филмова Југословенске кинотеке који имају статус посебног културног добра и од посебне су културне вриједности – наводи Томановић.

Филмови су технички дорађени и дигитализовани и први пут се приказују у боји. Филм „Љубав и мода“ РТС је овако опремљен у дигиталном издању први пут приказао 2020. године.

Премијера  филмова на програму Радио телевизије Херцег Нови предвиђена је четвртком у 20.30, а репризе су  суботом у исто вријеме. Ти термини су прилагођени нашој програмској шеми у договору са дистрибутером, иначе, филмови су набављени од стране Делта видеа из Београда. Филмови су и жанровски различити, у питању су разне животне – социјалне приче, јер некако у животу је све заступљено и смијех и сузе и ишчекивање и жудња, носталгија, итд. Позивамо гледаоце да преко друштвених мрежа дају своје мишљење и коментаре о одабраним филмовима, али и сугестије за будуће садржаје филмског програм РТХН.

Дио филмског програма РТВ Херцег Нови биће филмови: „Чудна девојка“, „Двоје“, „Има љубави нема љубави“, „Инспектор“, „Јутро“, „Како су се волели Ромео и Јулија“, „Лито виловито“, „Љубав и мода“, „Пошаљи човека у пола 2“, „Прекобројна“, „Први грађанин мале вароши“, „Сирота Марија“, „Срећа у торби“, „Суботом увече“, „Сви на море“, „Тигар“, „Вагон Ли“, „Вишња на Ташмајдану“, „Војникова љубав“, „Време љубави“ и „Звиждук у 8“.

Позивамо гледаоце да преко друштвених мрежа дају своје мишљење и коментаре о одабраним филмовима, али и сугестије за будуће садржаје филмског програм РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here