БОГАТА ГАСТРО ПОНУДА ВРИЈЕДНИХ НОВЉАНКИ НА БАЗАРУ ЕКОВИЛ

Домаћи сокови, џемови, мед, поврће, воће, сухомеснати и млијечни производи  само су дио гастро  понуде коју производе домаћинстава на подручју Орјена, а које су могли да пробају и купе  посјетиоци базара Ековил (ECO VILL), који је отворен у Информативно едукативном центру на Врбању.

Базар је дио међународног пројекта којег спроводи Агенција за развој и заштиту Орјена, који се реализује кроз регионални Програм грантова за заштићена подручја Динарида и WWF Adria, а финансира Шведска развојна агенција, објаснила је директорица Агенције Миља Виторовић.

– Ово је била прилика да покажемо све оно што људи код нас на селу раде, а баве се пољопривредом и сточарством, прерадом различитих врста биља, бобичастог воћа, меда и других екосистемских услуга. Међутим, за ову прилику и поводом овог пројекта Удружење приватних власника шума и пољопривредника Херцег Новог  се заиста удвостручило – казала је она.

Kроз пројекат укључено је 20-ак домаћинстава са понудом смјештаја и угоститељским услугама, објашњава Виторовић.

– У фокусу су жене које се баве производним дјелатностима. То су производи од млијека и меса, од различитих врста биља, меда и слично – наводи она.

 Базар Ековил Орјен, дио међународног пројекта који се имплеметира преко Паркова Динарида, окупио је вриједне жене овог подручја, које иако улажу огроман труд, имају скромна очекивања. Једна од учесница пројекта, Радмила Дабовић истиче да је ово тек почетак и тек треба да се виде резултати.

– Надамо се да ће бити добро. Показале смо се као вриједне домаћице – истиче она.

Организоване су едукативне радионице о томе како да производи буду лијепо упаковани и од еколошких материјала.

Виторивић је казала да су сви производи упаковани у мања и лијепо обликована и аранжирана паковања.

– Присуствовала сам сваком састанку, свакој радионици и било је лијепо гледати како се та прича развија и колико су жене маштовите, колико су активне кроз овај пројекат. Успјеле су пријатно да ме изненаде, иако сам вјеровала да ово све може успјешно да се реализује. Надам се да је ово почетак дугорочне сарадње – казала је она.

Базар траје још сутра, а биће отворен од 9 до 12 сати. За заинтересоване је обезбијеђен бесплатан превоз од кружног тока у Мељинама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here