Богат програм фестивала гитаре у Херцег Новом

Концертом бразилског гитаристе Јамандуа Косте (Yамаду Коста) на Тргу од музике у Старом граду, почеће вечерас 17. издање Гитар арт самер феста (Guitar art summer fest), чији ће се програми одржавати на више локација у Херцег Новом.

Централни догађај биће уприличен у петак, 18. августа на Канли кули, гдје ће наступити Божо Врећо и Мирослав Тадић са специјалним гостима.

Импресиониран локалном музиком, бразилски гитариста је на конференцији за новинаре казао да је срећан  што има прилику да упозна Црну Гору.

– Моја гитара и моја музика нису типичне и оне коју људи обично очекују. Долазим са југа Бразила, који доноси потпуно нову латинску музику, коју ћу показати публици. Моја гитара је специфична јер има седам жица и може да покаже различите укусе, стилове и културе. Она има моћ да зграби сваког посјетиоца и да пренесе ту страст – поручио је он.

За Костин наступ у Херцег Новом заслужна је амбасада Бразила у Београду, а први секретар Флавио Сафа истиче да је веома срећан што имају прилику да подрже овај фестивал.

– Срећни смо што смо изабрали Косту да нас представи на фестивалу. Он је нешто најбоље што смо могли представити из бразилске културе и настојаћемо да кроз умјетност омогућимо да што више људи из Бразила посјети Црну Гору и да људи из Црне Горе посредством музике и умјетности упознају Бразил – наводи Сафа.

Директор фестивала, Бошко Радојковић информисао је да програм и даље чине концертне, едукативне и визуелне активности, која се ове године огледа у изложби Војислава Воја Килибарде.

Најављујући отварање фестивала, Радојковић је казао да је Коста свјетски познат бразилски гитариста, који је свирајући бразилску гитару са седам жица, зашао и у неке дубље свере.

– Не само да промовише традиционалну бразилску и јужноамеричку музику, већубацује и елементе џеза, класике и свега и једноставно развио је развио свој врло специфичан, оригиналан и креативан начин свирања. Познат је, не само као соло извођач, већ има сарадње са најпознатијим музичарима и ово је заиста привилегија што га имамо – казао је он.

У оквиру пратећег програма већерас у галерији Сју рајдер биће отворена изложба херцегновског сликара Војислава Воја Килибарде под називом „Ја сам ја“.

– Концепт су осмислили Витка Вујновић, Љубица Лазовић, Љиља Мариновић и Бошко Радојковић. Захваљујући њима публика ће имати прилику да види један мој мали стваралачки опус, али како још нисам улазио у галерију, не знам тачно које је радове Љиља селектовала за изложбу – казао је Килибарда.

Подршку фестивалу гитаре у Херцег Новом сваке године пружа локална управа, а секретарка за културу Ана Замбелић Пиштало истиче да је ријеч о манифестацији која сваке године показује како се приступа организацији дозбиљног програма.

– Стратешким документима документима Општине Херцег Нови, не само сегмент културе, већ и укључивање младих стваралаца и њихова афирмација кроз организацију и Гитар арт фестивала и ове године је потврђена. Додатно истичемо пратећи програм, који сваке године фестивал на промишљен и квалитетан начин реализује – казала је она.

Уз Општину, подршку фетивалу сваке године пружа и локална Туристича организација, а директорица Миља Виторовић истиче да је ријеч о догађају који прати свјетске трендове, задржава квалитет што је посебно значајно за Херцег Нови као туристичку дестинацију.

– Захваљујући традицији одржавања овог фестивала, Херцег Нови је препознат као умјетничка и културна дестинација, али и као регионални центар гитарских наступа –  казала је она.

Директор фестивала Бошко Радојковић је током конференције представио све учеснике у веома богатом програму овогодишњег, 17. Guitar art summer fest-а.

Уз концерте Косте на отварању, и Божа Врећа и Мирослава Тадића на Канли кули, посјетице фестивала очекују наступи и  Балкан Џипси Џез квартета сутра (16. август) на Тргу од музике, The Best Beat – Вече шездесетих на тераси Градске кафане у четвртак, 17. Августа, Јована Милошевића на Тргу од музике у петак, 19. Августа и свечано затварање, такође на Тргу од музике, у суботу 20. Августа, када ће наступити најбољи црногорски професори, ученици и студенти класичне гитаре и Дуо гитара Леванте.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here