Без проблема у систему функционисања вода са Билећког језера    

Вода са Билећког језера преко система Плат свакодневно се испитује у Лабораторији Водовода у Филтер – станици у Мојдежу и исправног је квалитета за пиће.

На основу написа у неким босанскохерцеговачким медијима да су радници ЈП „Пречистач отпадних вода“ из Билећа ступили у генерални штрајк и да као посљедица тога може да настане, директно изливање непрерађених отпадних вода у Билећко језеро – замолили смо савјетника начелника Општине Билећа Милорад Војновић за коментар РТХН:

 – Предузеће је у сложеној финансијској ситуацији. Имали смо састанак са представницима општине Требиње и Хидроелектрана на Требишњици, Вода у сливу ријеке Требишњице да размотримо ситуацију. Радници су најавили штрајк јер плату нису примили, од маја. Пречишћавање се обавља уз минимална процес рада, који је обавезан по закону Републике Српске. За сада није дошло до испуштања воде у Билећко језеро. Чекају се резултати преговора са радницима. Надамо се да ће из Хидроелектрана на Требишњици и општине Билећа ускоро наћи рјешење за раднике. Никаквог испуштања вода у Билећко језеро није дошло, тако да нема проблема у функционисању система, навео је Војновић.

Јавно предузеће Пречистач је самостална фирма.

– Није оправдано када је формирарно да може самостално да опстане и доћи ће до реорганизација и ући ће у састав Водовода Билећа. Хидроелектране на Требишњици врше одржавање и редовно сервисирање система. Систем је у функцији и радницима ће се исплатити дуг, очекује Војновић.

Кота Билећког језера, је виша за око осам метара у односу на сушни период.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here