Без проблема на колекторској мрежи у туристичкој сезони

Илустрација, колектор на ривијери

Проблем непријатних мириса дуж ривијере, због квара на главној пумпној станици у Мељинама, биће ријешен до празника. Радници предузећа Водовод и канализација ће у наредна три дана испумпати комплетан цјевовод  дуж ривијере и очистити пумпе. Од почетка реализације пројекта изградње колекторске мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода, уложено је око 42 милиона еура.

Директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови Милан Зарић, гостујући и емисији Нови прича, казао је да ће комплетна санација главне пумпне станице у Мељинама бити завршена до 25. маја, а до почетка главне туристичке сезоне ће бити уграђени неутрализатори непријатних мириса на свим пумпним станицама на ривијери и шеталишту;

 – Можемо да кажемо да ће до Првомајских празника бити отклоњени непријатни мириси, посебно, гдје је ових дана био и највећи проблем у Ђеновићу и Кумбору. Коначну поправку пумпне станице у Мељинама очекујемо до 25. маја, што диктира поступак набавке резервних дијелова и репроматеријала. Оно што је најважније да се ово никада више неће десити, оцијенио је Зарић.

У току је поступак набавке специјалних система за неутралисање непријатних мириса, којима ће опремити пумпне станице дуж  колектора на ривијери и шеталишту, а биће замијењени и шахтови на овим дионицама:

– Тако ћемо имати нешто што до сада нисмо имали. Циљ је да до 15. јуна потпуно неутралишемо непријатне мирисе, какве смо имали и прошле године, када је била туристичка сезона. Те појаве су евидентне посебно, у близини пумпних станица. Имамо исти проблем на пумпним станицама на Савини, Форте Маре и другим. Намјера је да то ријешимо на свим пумпним станицама, али сада нам је,  у сусрет сезони, приоритет седам пумпних станица, објашњава Зарић.   

Он наводи да ће до краја ове седмице бити набављен и уређај за отпадне воде, који ће бити уграђен на дионици колектора код хотела Делфин у Бијелој, чиме ће бити трајно ријешен проблем изливања отпадних вода у море:     

– За овај квар може да се каже да је превазиђен. Понуда, која је обухватала санацију те дионице колектора у Бијелој, била је скупа, око 200 000 еура, али не би ријешили трајно продор морске воде у шахтове. Цијев је положена на шест метара дубине. На заједничким састанцима са представницима Општине, Водовода, договорено је да не радимо на санацији лошег пројекта, већ да на нови начин дограђујемо, гдје убудуће може да реагује било која локална грађевинска фирма, самим тим и предузеће Водовод и канализација. Водовод може да реагује брзо и квалитетно. Имамо срећу и то што се догодило у Бијелој, Ђеновићу и ово што се сада догодило са пумпном станицом у Мељинама, да није било током туристичке сезоне. Ипак је реакција била брза и најважније је, да је пронађено трајно рјешење, сматра Зарић, и очекује да више неће бити сличних проблема на колекторској мрежи, те да ће Херцег Нови спремно дочекати туристичку сезону.

Након сезоне наставиће активности на реконструкцији постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама. За набавку репроматеријала и опреме за санацију постројења, из капиталног буџета државе, опредијељено је око 670 000 еура. На тендер је стигло шест понуда, које ће бити разматране наредних дана.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here