БЕЗ КОВИД ПОТВРДЕ У ЦРНУ ГОРУ, МЈЕРЕ ЈОШ ЛИБЕРАЛНИЈЕ

Влада Црне Горе одлучила је да додатно ублажи актуелне епидемиолошке мјере, усљед све повољније ситуације са панедмијом, чуло се на данашњој конференцији за новинаре. Нове мјере важиће од сутра до 25. марта.

Укинута је обавеза посједновања ковид потврде за улазак у Црну Гору, казао је директор Института за јавно здравље др Игор Галић.

– Уз придржавање основних епидемиолошких мјера, и поштовање дозвољеног броја посјетилаца, КОВИД потврда више није потребна ни за боравак у установама културе (позоришта, биоскопи, музеји, галерије и сл.), угоститељским објектима (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани и сл.), објектима који организују игре на срећу (кладионице, казина, аутомат клубови и сл.), спортским објектима и на отвореном и у затвореном простору, као ни у фитнес центрима и теретанама и дјечијим играоницама – навео је он.

Ковид потврде више нису обавезне ни за присуство и боравак на окупљањима на затвореним јавним мјестима (јавне приредбе, политички и приватни скупови, прославе, журке, свадбе, као и друге манифестације).

Повећан је број посјетилаца јавним приредбама и осталим манифестацијама на отвореном, са 50 на 100, једна је од новина. Поред тога дозвољено је примање саучешћа и обављање сахране, уз присуство највише до 100 лица, организација забавних, спортских и рекреативних активности за дјецу и одрасле на отвореним јавним мјестима (луна парк, рингишпил, групни тренинзи, клизалишта и сл.) уз присуство највише до 100 лица.

– Наглашавамо и то да су посјете пацијентима у болницама и даље забрањене. Изузетак су посјете ковид пацијентима једном недјељно уз негативан ПЦР тест који није старији од 72 сата. Све остале мјере остају на снази – казао је др Галић.

Број новообољелих у посљедње двије седмице мањи за око 61% у односу на претходне двије недјеље, такође и број преминулих у последње двије седмице је мањи за око 64% у односу предходне двије недеље. У последње двије недеље 90% пацијената који су изгубили битку са овом болешћу је било невакцинисано, информисао је Галић.

Институт за јавно здравље Црне Горе ће као и до сада пратити епидемиолошку ситуацију и у складу са добијеним подацима предлагати нове мјере.

На болничком лијечењу у Црној Гори је 51 КОВИД пацијент, троје на механичкој вентилацији, информиала је директорица Клиничког центра Др Лјиљана Радуловић.

– Услијед КОВИД инфекције у Клиничком центру Црне Горе збрињавамо 16 пацијената. На механичкој вентилацији у нашој болници су три пацијента. У осталим болницама у Црној Гори нема ниједног пацијента који захтијева такву врсту потпоре. У цијелој Црној Гори, на лијечењу је укупно 51 КОВИД пацијент – казала је она.

Стање у болницама је сљедеће:
ОБ Бар 12
ОБ Пљевља 6
ОБ Бијело Поље 3
ОБ Беране 6
ОК Котор 1
ОБ Никшић 5
СБ Брезовик 2

Без обзира на генерално укидање КОВИД потврда, и даље су забрањене посјете свим пацијентима који су на болничком лијечењу. Изузетак су посјете животно угроженим КОВИД пацијентима и то једном седмично уз негативан ПЦР тест који није старији од 72 сата, подсјетила је др Радуловић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here