Бећковић: Књига је надживјела све модерне изуме

Током седме вечери 20. Трга од књиге представљена је збирка поезије академика Матије Бећковића, „Људмилине песме”. Књига се наслања на његове претходне пјесничке рукописе „Кад се поново родим“ и „Кад будем млађи“, којима се на духовит начин поетизују разне ситуације из пјесниковог искуства и сјећања.

Према ријечима аутора Матије Бећковића, слушајући реакције ћерке Људмиле на различите теме и појаве у животу, писао је њене „пјесме“.

– Као што пише у посвети ове књиге – „животу који ми одмахује, преко вас домахујем“. Тако сам ја преко својих ћерки држао корак са временом и језиком, јер као што знате, језик прошле године припада прошлој години. Нова година тражи нове ријечи, а да би били у корак са тим ријечима, најближе је кад имате рецимо ћерку, као што ја имам ћерку Људмилу, објашњава Бећковић.

Стиче се утисак, наводи Бећковић, да медији одучавају од књиге и да људи више немају разлога да читају књиге, када имају мобилне телефоне у којима имају шта читати и писати.

-Међутим, књига је надживјела све модерне изуме и већ су написане многе студије да силни изуми брзо изумиру, а књига је све вриједнија што је старија и може се читати данас као и прије много вијекова. Неки диск који је био прије три, четири године већ је застарио и не можете да га користите, наводи Бећковић.

Коментаришући значај Трга од књиге Бећковић је апострофирао чињеницу да су у Херцег Новом боравили многи славни књижевници.

-Замислите какав је комплимент Иво Андрић дао Херцег Новом када је овдје направио кућу, могао је да је направи гдје је хтио. Овдје су били и Ћопић и Раичковић, Костић и многи други. Све што је везано за умјетност, везано је за Херцег Нови, закључио је Бећковић.

У умјетничком дијелу програма наступили су Душица Кордић вокал и виолина и Никола Вучковић за клавиром.

Трг од књиге завршава вечерас предстваљањем књиге Весне Капор “Небо, тако дубоко: писма за Тару”, која је добитник награде  Меша Селимовић. Говориће: Весна Капор и Младен Весковић, књижевни критичар, након чега ће бити уручене плакете овогодишњег Трга од књиге.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here