БЕЧИЋ: ЗАЛАГАЋУ СЕ ЗА ОДРЖАВАЊЕ ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА У ЈЕДНОМ ДАНУ У ЦИЈЕЛОЈ ДРЖАВИ

Питање локалних избора, према мишљењу предсједника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића, требало би да буде системски рјешено. Он је истакао да ће се залагати да сви локални избори у Црној Гори буду одржани у једном дану, што је и препорука међународних званичника.

На питање да ли је предсједник државе могао да распише локалне изборе у једном дану за Никшић и Херцег Нови, ради рационализације, предсједник Скупштине Бечић, објаснио је да би он био задовољан да је тако, али да је то у ингеренцији предсједника државе.

– Да ли је предсједник државе могао, ако је расписао парламентарне изборе за 30. август, иако то није био последњи могући датум, истом логиком, ради економичности, расписати изборе и у Никшићу и у Херцег Новом? Не улазим у надлежности било кога, али ја бих био задовољан јер је рационализација у Црној Гори преко потребна. Мандат херцегновског парламента истиче у мају, који мјесец раније него парламенту у Никшићу. Залажем се да се ово питање системски рјеши јер смо свједоци да је ово додатно исцрпљивање државе изборним процесима у малој Црној Гори у претходне четири године. Ниједни локални избори не тангирају само локални ниво већ и државни па чак и укључивање партија на државном нивоу у организовању изборног процеса јесте оно што оптерећује Црну Гору. Међународни званичници су и раније афирмисали предлог да законодавство дефинише да имамо генералне локалне изборе у Црној Гори, да сви буду у једном дану. За то ћу се и у наредном периоду залагати, казао је Бечић.

Како је казао, мандат парламенту у Херцег Новом истиче у мају и грађани ће веома брзо моћи да дају на изборима свој суд и оцјену онога што је урађено у овом граду.

ДВИЈЕ СЈЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ 20. ЈАНУАРА

Скупштина Црне Горе засједаће 20. јануара када је планирано одржавање двије сједнице, казао је предсједник Скупштине Алекса Бечић.

Скупштина је спремна у сваком моменту, казао је предсједник Бечић истакавши да је то је институција која и у претходном периоду показује своју снагу сагласно Уставу.

-На захтјев Владе и 41 посланика, имаћемо 20. јануара двије сједнице, једну у 12:00, а другу у 13:00 сати и сагласно Уставу Црне Горе поново ћемо одлучивати о законима које смо усвојили 29. децембра. У поновном поступку, како каже Устав, не води се расправа већ се само гласа о законима у цјелини који су усвојени. Поштујемо закон и Устав, све што је спроведено крајем децембра је у складу са тим и пословником Скупштине, казао је Бечић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here