Бебама рођеним у „Недељи штедње“ по 800 еура

Фото: Илустрација

Гувернер Централне банке Радоје Жугић и предсједници управних одбора пословних банака потписали су споразум о реализацији кампање Недјеља штедње, при чему ће бебе рођене од 31. октобра до 6. новембра на поклон добити по 800 еура.

Поводом реализације јубиларне, 20. кампање под називом „Први корак у сигурну будућност“, износ штедње коју ће бебе рођене од 31. октобра до 6. новембра, добити на поклон је удвостручен и износи 800 еура, од чега 400 еура дарује ЦБЦГ, а пословна банка у којој родитељи отворе штедну књижицу, још 400 еура, наводи се у саопштењу.

Укупан износ од 800 еура биће депонован на штедни рачун дјетета и орочен на годину, након чега родитељи могу подићи новац или наставити да штеде. До сада је своју прву штедњу добило 2,52 хиљаде беба, за шта је ЦБЦГ издвојила 469 хиљада еура, а комерцијалне банке још толико.

Гувернер ЦБЦГ, Радоје Жугић је навео да је циљ кампање промоција штедње и њених позитивних импликација, али и допринос смањењу негативних демографских трендова.

Да би остварили право на прву штедњу, родитељи дјеце рођене током Недјеље штедње, треба најкасније до 31. марта наредне године да отворе штедну књижицу у једној од пословних банака, уз личну карту оба родитеља и извод из матичне књиге рођених за новорођено дијете.

Кампања ће бити настављена радионицама у црногорским предшколским установама и основним школама на тему основних појмова о новцу, штедње, банкарства и банкарских производа. Објављен је и други број ЦБЦГ Финансијског забавника, едукативно-забавног магазина намијењеног најмлађима и њиховим родитељима, овог пута посвећеног препознавању лажног новца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here