БАНКА ХРАНЕ: УВЕДИТЕ БОНОВЕ ЗА ХРАНУ, ЗАШТИТИТЕ ЕГЗИСТЕНЦИЈУ ЉУДИ

Поскупљење цијена горива, девето ове године погоршава ионако низак стандард већине црногорских грађана. Цијене горива су значајно утицале на висину цијена производа па тако биљежимо значајан раст цијена основних животних намирница, јаја , уља, млијека, меса, фармацеутских производа кондиторских производа. Банки хране се свакодневно, у појачаном обиму јављају људи који траже помоћ. Основно што им треба је храна јер нису у могућности да је обезбиједе за своју породицу, поручују из ове организације.

-Не ради се само о корисницима социјалне помоћи већ и о људима који се не налазе на евиденцији социјално угрожених ( а реално јесу), јер не задовољавају формалне услове за овај вид помоћи државе. Они су можда и у најтежем положају јер их систем не препознаје као угрожене.

Међу онима којима помоћ треба у храни, су и незапослени( евидентирани на Заводу за запошљавању) али и они који се не налазе званично на тој евиденцији (Они су на предлог савјетника за запошљавање скинути са евиденције са образложењем да се не морају јављати на биро а имаће здравствено осигурање-посла и онако нема!)
Немамо званичан податак колико је таквих, незапослених људи који не улазе у званичну евиденцију. Храна треба и породицама пензионера са ниским примањима као и запосленим који раде за минималац а много је таквих. Једнородитељске породице са нередовном примањима алиментације су такође у стању потребе за храном.

Овај проблем је лако ријешити тј сазнати који су то људи којима помоћ треба, уколико се систем социјалних картона користи као у савременим државама, што до сада није био случај. Бонови за храну су једна од опција за помоћ грађанима било да се храна даје бесплатно када су у питању најугроженије категорије људи или се продаје по бенифицираним цијенама, за оне који имају одређена примања. Држава мора наћи механизме заштити људе.
Људима треба храна ради биолошког опстанка и то спада у основна људска права. Али требају им и витамини и храна која обезбјеђују добар имунитет, посебно сада у вријеме пандемије.

Оно што продубљује тежак живот становника Црне Горе су скупи подстанарски станови који често надолазе цијене социјалне помоћи и малих пензија и плата. У Националној стамбеној стратегији Црне Горе за период 2020-2022. године наводи се да је изражена неравномјерна власничка распоређеност стамбених јединица. Имамо дакле потенцијал да помогнемо људима. Један од начина је недовољно развијени систем социјалног становања. Ова криза је показала да држава мора имати ресурсе и механизме за дјеловање у условима кризе. Одмах се морају основати робне резерве.

Имајући у види будуће негативне социјалне ефекте ове кризе неопходно је приступити озбиљној реформи свих дјелова система који треба да обезбиједе минимум услова за преживљавање народа. Један од начина за обезбијеђивање потребних средстава је у промјени пореске политике и опорезовању транзиционих добитника, Све екстра профитере треба радикално опорезовати а станове и повољне кредите, добијене по посебним условима наплатити по тржишним цијенама, поручују из Банке хране.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here