Апелациони суд потврдио привремену мјеру о забрани продаје хотела Игало и остале имовине Вектра Боке

Апелациони суд потврдио је привремену мјеру Привредног суда  којом је пролонгирана продаја хотела Игало и осталe имовинe Вектра Боке ради заштите стечајне масе.   Процес  о забрани продаје  хотела Игало покренули  су НВО „Бивши радници Вектра Боке“.

Затупник породице Ацовић, на чијем земљишту је изграђен хотел Игало, Вукашин Шимрак, подсјетио је  да је прије Привредног суда Специјално државно тужилаштво донијело наредбу и  забранило продају цјелокупне имовине Вектра Боке. Потом је Вијеће Вишег суда укинуло ту мјеру.

-На привремену мјеру  који је донио Привредни суд поднијета је жалба од свих повјерилаца. Јуче је Апелациони суд одбио све жалбе, тако да је та привремена мјера остала на снази и практично блокирала продају хотела Игало у извршном поступку који се води код јавног извршитеља, казао је Шимрак.

Шимрак истиче да је апсурд да та одлука штити стечајну масу.

– Не можете тако штитити стечајну масу, од таквих потраживања која су утврђена правоснажним судским одлукама. То се мора наплатити сада или касније у стечајном поступку. Сви трпе штету чак и стечајни дужник.

Када су у питању обезбијеђена потраживања, камата тече и у стечајном поступку, објасио је Шимрак.

–  Ако имамо у виду да ће стечајни поступак трајати, висина тих потраживања расти и на тај начин стечајни дужник трпи штету. Може се десити да та потраживања, јер је годишња камата 8 %, достигну висину да се неће моћи наплатити од продаје хотела Игало па ће предмет извршења бити и остала имовина Вектра Боке. Ово је исхитрена и неразумна одлука Привредног и Апелационог суда, казао је Шимрак.

Од продаје хотела Игало наплатили би се породица Ацовић око 4 милиона, која је након 43 године добила правоснажну пресуду за одузето земљиште, држава Црна Гора око 4 милиона, Општина Херцег Нови око 2 милиона, као и бивши радници.  Укупна вриједност потраживања је око 12 милиона.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here