Апел Влади и Синдикату – Дјеца су довољно изгубила, водите рачуна о њиховим интересима

Удружење Родитељи упутило је данас премијеру Милојку Спајићу, предсједнику Синдиката просвјете Радомиру Божовићу и министарки просвјете, науке и иновација Анђели Јакшић Стојановић апел да у актуелним преговорима о зарадама просвјетних радника воде рачуна о интересима дјеце у Црној Гори.

У допису смо пренијели ставове родитеља који су веома револтирани најавама да ће штрајковати на начин да се неће реализовати настава односно директан рад са дјецом.

-Сигурни смо да нема потребе да вас подсјећамо колико су и како дјеца изгубила у образовном процесу посљедњих година, а посебно од појаве короне,  и да је недопустиво да се сада и ова неслагања између Синдиката и Владе дешавају „преко њихових леђа“, пише у допису.

У удружењу Родитељи сматрамо да се не смије дозволити да се изгуби више ни један једини дан школског календара, као ни надокнаде суботама.

-Осим што би дјеца, ни крива ни дужна, надокнађивала часове које би им неко поново „одузео“ мимо њихове воље, подсјећамо и да надокнаде часова углавном нијесу надокнаде у правом смислу ријечи јер се обично претворе у излете, дане спота, кросеве, такмичења и слично… Свако мало се говори о преобимном градиву које наставници не могу да стигну да испредају, и овакве ситуације само додатно погоршавају актуелну ситуацију, која је, када је ријеч о образовању у нашој земљи, заиста поражавајућа.“

Подсјетили смо да због тога ови преговори имају додатну тежину и да у Влади и Синдикату имају на уму да крајности и препуцавања не смију бити опција јер се одлучује о дјеци.

И родитељи су свједоци да сви сегменти образовног процеса и система образовања нијесу у завидној ситуацији и вапе за унапређењем. Због тога је важно пронаћи модел који ће дјеловати свеобухватно и осим дијела који се односи на економски статус просвјетних радника подразумијевати и унапређења квалитета рада.

Од изузетног је значаја да у складу са тим Влада коначно образовању додијели посебни статус и посвети му дужну пажњу, наведено је у саопштењу Удружења родитељи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here