Апел Уније слободних синдиката Министарству финансија да умањи акцизе на гориво

Одлука о умањењу износа акцизе за промет безоловног бензина и гасних уља престала је да важи 27. фебруара, због чега су се из Уније слободних синдиката обратили министру финансија, Александру Дамјановићу.

– Као што знате запослени и грађани налазе се у изузетно сложеном економско-социјаном тренутку условљеном захукталим инфлаторним кретањима која све више обезврјеђују њихова примања. Цијена нафте и њених деривата, као једног од значајнијих трошкова сваког породичног домаћинства, наставиле су да расту и поново достигле енормни износ. Поред тога, повећане су и акцизе на газирана пића са додатком шећера или других средстава за заслађивање или ароматизацију, алкохолна пића, производе од шећера, какаоа и сладолед, као и на дуванске производе. Због тога је највећи број црногорских домаћинстава доведен у незавидан положај и ситуацију да из редовних прихода не могу да задовоље минимум породичних потреба и измирују бројне обавезе према држави – наведено је у писму које потписује секретар Срђа Кековић.

Имајући у виду наведено из Уније слободних синдиката позивају Министарство финансија да предложи, у овом кризном периоду, Влади Црне Горе да поново донесе Одлуку о умањењу акцизе за промет безоловног бензина и гасних уља у износу не мањем од 40%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here