Апел Министарства здравља: Вакцинисати дјецу и спријечити озбиљне посљедице

Поводом регистрованог другог случаја оболијевања од морбила у Црној Гори, Министарство здравља још једном снажно апелује на родитеље чија дјеца још нису примила ММР вакцину, да их у што краћем року имунизују и на тај начин допринесу спречавању ширења ове заразне и по здравље опасне дјечје болести.

– Позивамо све родитеље на сарадњу, како би стопа обухвата ММР вакцином, која штити дјечје здравље, достигла препоручених 95 одсто и како би се спријечила епидемија ове заразне болести, са свим озбиљним посљедицама које носи са собом.

Напомињемо да се ММР вакцина подвргава ригорозним тестирањима прије увођења, као и да се обавља стални мониторинг могућих нежељених дејстава. Нажалост, постоји ширење лажних и медицински неутемељених доказа, којима је циљ да доведу у питање сигурност вакцине и процеса вакцинације. Међутим, научна истраживања и стручна мишљења недвосмислено указују да је ММР вакцина потпуно безбједна и дјелотворна. Стога је важно да родитељи доносе одлуке тек након консултације са стручним медицинским лицима или на основу поузданих медицинских доказа, како би заштитили здравље своје дјеце и заједнице у цјелини.

Сви домови здравља располажу са довољним бројем вакцина и константно организују ванредне вакцинације, што ће се наставити и у наредном периоду, те стога још једном позивамо родитеље да заштите своју дјецу и спријече фаталне посљедице, какве може изазвати ово заразно обољење – наведено је у саопштењу Министарства здравља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here