Андреј Сквортсов побједник 10. Међународног меморијалног шаховског турнира “Ђорђе Коњевић”

У склопу 55. Празника мимозе, а под покровитељством Општине Херцег Нови, одржан је јубиларни 10. Међународни меморијални шаховски турнир у знак сјећања на доајена херцегновског и црногорског шаха, Ђорђа Коњевића.

На самом почетку присутне је поздравио предсједник Шаховског клуба “Херцег Нови 1949”, Стеван Лепетић који је истакао да је ово један значајан јубилеј и сјећање на дивног човјека и шахисту, Ђорђа Коњевића, док је велику захвалност упутио Општини Херцег Нови на челу са предсједником,  Стеваном Катићем, као и Шаховском Савезу Црне Горе који давају немјерљив допринос у организацији шаховских такмичења које клуб организује, а све са циљем успјешности која је из године у годину све боља.

Такође, такмичарима се обратила и кћерка покојног Ђорђа Коњевића, Марија која се присутнима захвалила на доласку и на томе што се очувала традиција овог заиста прелијепог турнира који је прерастао у један од најбољих брзопотезних турнира у Црној Гори.

Директор турнира, Милош Бубања,  отворио је турнир и  нагласио да му је посебно драго што је на турниру учествовало много дјеце који имају велики потенцијал за напредовање, као и то да су се на турниру пријавили и чланови репрезентације Црне Горе.

Након завршених 13 кола уз додатне критеријуме побједник овогодишњег турнира је нови члан херцегновског клуба, мајсторски кандидат Андреј Сквортсов са 10.5 поена, друго мјесто освојио је велемајстор Никита Петров такође са 10.5 поена, али нешто слабијим бухолцем, док је треће мјесто освојио мајсторски кандидат Саво Вујовић 10 поена.

Од четвртог до 13. мјеста награде су освојили: велемајстор Никола Ђукић, интермајстор Блажо Калезић, велемајстор Лука Драшковић, ФИДЕ мајстор Сулејман Суљовић, мајсторски кандидат Александер Слугин, велемајстор Драгиша Благојевић, велемајстор Милан Драшко, ФИДЕ мајстор Андреј Шуковић, ФИДЕ мајстор Пеко Ђуровић и ФИДЕ мајстор Вељко Драганић.

Награду за најбољег ветерана турнира освојио је ФИДЕ мајстор Вјекослав Вулевић, за најбоље пласирану даму Матеја Поповић, најбоље пласираног омладинца Дино Грбовић, док су најуспјешнији домаћи клупски играч односно ветеран били мајсторски кандидати Милош Бубања и Јован Пејовић.

– Желим да се свима захвалним на учешћу, хотелу “Плеј” на сјајном гостопримству, а наредна спортска манифестација је одржавање најјачих клупских такмичења, Премијер, Прва, Женска и по први пут Пионирска лига Црне Горе која ће се у периоду 27.04. до 04.05.2024. године одржати у Херцег Новом, истакао је Бубања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here