Анализа капацитета државе са аспекта одговора на ризике од катастрофа

Директорат за заштиту и спашавање Министарства унутрашњих послова у наредних годину и по припремиће документ „Процјена способности управљања ризицима од катастрофа Црне Горе“, у оквиру којег ће бити анализирани технички, административни и финансијски капацитети државе с аспекта одговора на идентификоване ризике.

То је саопштено на првом старт ап састанку у оквиру пројекта „Процјена способности управљања ризицима Црне Горе“.

В.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање у Министарству унутрашњих послова, Миодраг Бешовић, казао је да старт ап састанку присуствује персонални потенцијал пројекта који ће у наредних 18 мјесеци радити на изради документа.

Миограг Бешовић, в.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање

-Вјерујем да ћемо 1. октобра 2023. године имати документ на који ћемо сви бити поносни. Без дилеме, ово је један од најважнијих докумената у систему заштите и спашавања. „Процјена способности управљања ризицима од катастрофа Црне Горе“ служи да државе чланице механизма цивилне заштите ЕУ, кроз детаљну анализу техничких, административних и финансијских капацитета процијене своје способности управљања ризицима на нивоу државе, истакао је Бешовић.

Реализујући ове и сличне пројекте, како је рекао, као најодговорнији људи из система заштите и спашавања, потврђују спремност да допринесу унапређењу потенцијала за брз и професионалан одговор.

Начелник Дирекције за цивилну заштиту и смањење ризика од катастрофа у Директорату за заштиту и спашавање у Министарству унутрашњих послова, мр Љубан Тмушић, подсјетио је да су у циклусу управања ризицима које свака држава треба обавити, прошле године припремили документ „Процјена ризика од катастрофа Црне Горе“, у којем су идентификовани ризици, дефинисани нивои ризика, израђени сценарији и мапе ризика.

Љубан Тмушић, начелник Дирекције за цивилну заштиту и смањење ризика од катастрофа

-Да бисмо се тим ризицима бавили даље, ми смо почели пројекат „Процјена способности управљања ризицима од катастрофа Црне Горе“, а који финансира Европска комисија. Ми ћемо се наредних годину и по бавити анализом административних, техничких и финансијских капацитета државе с аспекта одговора на идентификоване ризике у прошлој години, појаснио је Тмушић.

Према његовим ријечима, у израду документа су укључена 84 представника различитих државних органа, органа државне управе, јединица локалне самоуправе и академске заједнице.

-Као и у прошлом пројекту, сво знање на ту тему ће бити укључено и сигуран сам да ће резултат нашег рада бити квалитетна процјена способности управљања ризицим“, рекао је Тмушић.

Главне активности које ће бити реализоване у вези са израдом документа су: формирање Управљачког одбора, формирање радне групе за израду Процјене способности, израда и усвајање Упутства за израду Процјене способности, израда Процјене способности, утврђивање модела базе података о ризицима и израда базе података. Све претходно побројане активности довешће до израде Процјене способности, која ће након тога бити достављена на разматрање представницима Европске Комисије.

Европска комисија – Генерални директорат за цивилну заштиту и активности хуманитарне помоћи (DG ECHO) кроз позив за „Појединачне грантове државама за управљање ризицима од катастрофа (Трак 1)“ одобрила је за финансирање пројекта „Израда процјена способности за управљања ризицима од катастрофа Црне Горе“.

Пројекат је почео 1. априла и планирано је да траје до 1. октобра 2023. године.

Извор: ПР Центар

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here