Амандманима Демократа из државног буџета за пројекте у Херцег Новом око 4 милиона евра

Из Општинског одбора Демократа Херцег Нови упутили су саопштење у којем наводе да су амандманима из државног Буџета за пројекте у Херцег Новом обезбиједили још око четири милиона еура.

-Скупштина Црне Горе је усвојила Закон о буџету за наредну годину, вриједан 2,85 милијарди еура. У још увијек важећем овогодишњем буџету већ се налазило 17 пројеката које је Општина Херцег Нови у сарадњи са тадашњом Управом јавних радова кандидовала за буџет ове године и тако покренула инвестициони циклус од приближно сто милиона еура а тиме и завршавање неколико горућих пројеката важних за наш град. У међувремену шест пројеката је завршено или је при крају, док је преосталих 11 пројеката кандидовано у 2022. као вишегодишњи пројекти нашло своје мјесто и у буџету за 2023. годину.

Нажалост, овај пут је Влада Црне Горе имала другачији приступ пројектима од важности за наш град, па је за неке пројекте одређено мање новца од потребног у овој години или као у случају основне школе у Игалу, која је од засебног пројекта пребачена у кумулативну групу пројеката просвјете и тиме изгубила на значају и одобреном новцу.

Да би предуприједили проблеме због евентуалног умањења буџета, ОО ДЦГ Херцег Нови је припремио ПЕТ амандмана које је посланица Тамара Вујовић, наша суграђанка, испред посланичког клуба Мир је наша нација предала на усвајање као саставни дио капиталног буџета Владе Црне Горе за 2023. годину., што је и усвојено.

Тиме су кроз три амандмана повећани износи већ опредељених средстава за изградњу аутобуске станице, реконструкције шеталишта у Игалу као и за изградњу пута на Луштици. Овим амандманима су опредељена потребна средства у 2023. за наведене пројекте. Четвртим амандманом се изградња школе у Игалу поново успоставља као засебан пројекат на коме је Општина Херцег Нови инсистирала тако да је у 2023 одобрено довољно средстава за све потребне активности на овом пројекту, као што су конкурс за идејно решење и израда главног пројеката.

Петим амандманом који су поред посланице Тамаре Вујовић подржале и заједно поднијеле и посланице Симонида Кордић и Божена Јелушић, успоставља се и план Б за болницу Мељине. Захваљујући приједлогу Општине Херцег Нови, Премијеру и Радној Групи за решавање статуса болнице Мељине, који је у име општине предао пресједник Стеван Катић, краткорочно је ријешен проблем функционисања и финансирања болнице Мељине али дугорочно рјешење ће ипак зависити од све извјеснијих дуготрајних судских процеса. Зато се овим амандманом Влада Црне Горе обавезала и уврстила у капитални буџет и засебан пројекат – изградња нове опште Болнице Мељине са укупно опредељеним средствима у износу од 12,000,000 евра, док ће се за активности израде главног пројекта и остале потребне радње у овогодишњем буџету оприједелили 400,000 Евра. Тиме смо се сигурали да уколико пропадну сви преговори наш град не остане без Опште болнице а грађани без здраствене заштите.

Поред државног, усвојен је и општински буџет за 2023 годину, једногласном одлуком свих одборника, што је доказ домаћинског односа Демократа према граду и грађанима и њиховом новцу. Домаћинском политиком од доласка на власт 2017 године, успјели смо и да поред тешких година пандемије, пожара и тешке економске ситуације враћамо нагомилане дугове из претходног периода али и да нам сваке године буџет буде све већи. По први пут имаћемо преко 20 милиона евра сопствених прихода, а кроз велико повећање прихода по основу комуналног опремања се показује и да је знатно поправљен инвестициони амбијент и да наш град поред инвестиција са државног нивоа, има све више инвестиција и приватног сектора. Овакво повећање буџета је изазвало и повећање давања за културу, спорт, социјална давања и многа друга а такође је и повећан капитални, односно развојни буџет који ће заједно са трансферима предузећима, износити преко седам милиона евра. Ту би посебно издвојили рекордан износ за локалну путну мрежу у износу од 1.1 милион еура, затим тротоаре и степеништа за које је издвојено буџетом више од скоро 3 пута него за претходну годину, као и за спортске терене и дјечија игралишта. Такође је капиталним буџетом предвиђено значајно више средстава за водоводну и канализациону мрежу, пасареле, уређење фасада, изградњу капела и других инфраструктурних пројеката који ће побољшати живот за све наше суграђане.

Наставићемо да радимо у интересу нашег града и суграђана и суграђанки са вјером да ће следећа година бити година успјеха и развоја Херцег Новог, саопштено је из Општинског одбора Демократа Херцег Нови.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here