Актуелна епидемиолошка ситуација – Пертусис

Из Института за јавно здравље позивају родитеље да доводе дјецу на вакцинацију у складу са календаром имунизације и да без медицинских контраиндикација утврђених и наведених од стране љекара не одлажу вакцинацију.

Родитељи који су до сада одлагали вакцинацију треба да што прије надокнаде пропуштене дозе и заштитите дјецу од опасних болести, нарочито оних које су већ присутне у Црној Гори као што је велики кашаљ и оних које су нам све ближе као што су морбили. Правовремена вакцинација је веома важна и одлагање вакцинације без утврђеног и медицински оправданог разлога је опасно јер се тиме продужава период када су дјеца осјетљива на инфекције одређеним узрочницима и може довести до озбиљних посљедица.

– Истичемо да је пертусис обољење код кога се нарочито тешки симптоми могу јавити код новорођенчади и непотпуно имунизоване одојчади (дјеце узраста испод једне године), код којих је ова болест неријетко животно угрожавајућа. Адолесценти, одрасли и имунизована дјеца најчешће имају блаже или атипичне симптоме великог кашља, иако се изражено обољење може јавити у свим узрасним групама посебно код оних код којих је од завршене примовакцинације/ревакцинације прошло дуже од четири године. Посебно апелујемо на осјетљиве групе да буду додатно пажљиви и да осим вакцинације примјењују опште мјере превенције у циљу смањења ризика за оболијевање од великог кашља и грипа – чија је активност посебно изражена од почетка године – наведено је у саопштењу.

Институт за јавно здравље Црне Горе је од почетка новембра 2023. године закључно са 11. фебруаром, регистровао 586* случајева оболијевања од пертусиса (великог кашља). Код 501 особе је болест потврђена лабораторијским путем (ПЦР или серолошким анализама), док је код њих 85 пријављено оболијевање на основу развоја карактеристичних симптома болести након блиског контакта са обољелим.

Међу регистрованим случајевима највећи удио обољелих је у узрасној групи 11-15 година (232), потом у узрасној групи 26-64 године (90), у узрасној групи 6-10 година (84), 16-20 година (78), 1-5 година (62), испод 1 године (15), преко 65 година (14) и у узрасној групи 21-25 година (11).

Највећи број случајева је откривен у Подгорици (437) и Даниловграду (30), потом у Беранама (25), Бару (21), Будви (11), Цетињу (10), Никшићу (9), Бијелом Пољу (8), Тивту (8), Херцег Новом (7), Котору (6), Зети (5), Мојковцу (3), Андријевици (2) и по један случај у Улцињу, Петњици и Пљевљима. До 11. фебруара надлежне епидемиолошке службе пријавиле су епидемије пертусиса у Подгорици, Даниловграду, Беранама, Никшићу и Тивту.

Подаци о оболијевању и кретању оболијевања од пертусиса могу се свакодневно пратити на интерактивној табели на сајту Института за јавно здравље Црне Горе.

Од 586 регистрованих случајева, код 553 (односно преко 90%) је од посљедње дозе вакцине (треће дозе вакцине или прве ревакцинације) са компонентом против пертусиса до оболијевања прошло пет или више година, или особе нису имунизоване, или не постоји доказ о имунизацији (углавном код особа старијих од 25 година).

Након пет или више година од завршене примоимунизације или ревакцинације не може се очекивати постојање имунитета због карактеристика ацелуларне вакцине. Значај вакцинације је да правовременом примјеном потребног броја доза заштитимо дјецу узраста испод пет година, прије свега одојчад (узраст испод једне године), код којих је ризик од тешких форми болести највећи.

Према информацијама доступним Институту, од почетка децембра у Црној Гори су због пертусиса укупно биле хоспитализоване 34 особе, док је тренутно један пацијент на болничком лијечењу.

Вакцинација против великог кашља, као и против свих осталих обољења која су у редовном календару (морбила, заушки, рубеле, хуманог папиллома вируса итд.) се континуирано спроводи у редовним терминима радним данима код изабраних љекара за дјецу. Повремено ће бити организована вакцинација у додатним терминима за све који касне са вакцинацијом или немају изабраног доктора. Код свих болести, а нарочито против великог кашља, је изузетно важно да се вакцинација спроведе правовремено тј. да се у оваквој епидемиолошкој ситуацији прве три дозе вакцине приме у узрасту са два (прва доза), са три (друга доза) и са четири мјесеца (трећа доза).

Обухвати са првом дозом вакцине са компонентом против пертусиса (ацелуларна вакцина „aP“) су на високом нивоу (≥90%) мада је пожељно да буду још већи. Обухвате са двије и три дозе вакцине треба додатно унаприједити и ово је посебно важно код одојчади када се примоимунизација (три дозе вакцине) може завршити већ у узрасту са навршена четири мјесеца што се сада снажно препоручује. Обухват са првом ревакцинацијом је на ниском нивоу и корелира са обухватом за прву дозу вакцине против морбила, заушки и рубеле па позивамо родитеље дјеце узаста изнад годину дана да доведу дјецу на ревакцинацију против пертусиса и вакцинацију против морбила јер се обје ове вакцине могу примити при истој посјети.

Обухвати регистровани на дан 11. фебруара приказани су у табели:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here