Акцији Црвеног крста у Институту Игало, одазвало се 30 добровољних давалаца крви

Општинска организација Црвеног крста Херцег Нови, у сарадњи са Факултетом за примијењену физиотерапију, при Институту „Др Симо Милошевић“ Игало, данас је организовала прву акцију добровољног давалаштва крви. У акцији која је трајала од 10 до 14 часова, прикупљена је 21 јединица крви.

Забиљежен је велики одзив суграђана, а међу њима има вишеструких давалаца најдрагоцјеније течности. Добровољни давалац крви Вуле Ћировић крв дарује 48 пут:

Вуле Ћировић

– Већ тридесетак година дајем крв. Ово је хуманитарна акција и желим да помогнем ономе коме треба. Подржавам идеју да се у Црвеном крсту у Херцег Новом организује акција добровољног даривања крви барем једном мјесечно, јер се мора ићи у Рисан у Котор, да би се дала крв. Долазак до Котора, изискује доста времена због гужве у саобраћају. Било би одлично, ако би се код нас могло организовати, потврдио је Ћировић.

У плану је успостављање сарадње са Заводом за трансфузију како би акције овог типа биле чешће организоване, казала је за РТХН инструкторка Прве помоћи Црвеног крста Миа Буњевац:

Миа Буњевац

– Ово је прва наша самостална акција добровољног давања крви. Само једним давањем крви, спасавате три људска живота. Волонтери Црвеног крста, јуче су одржали промотивну обуку добровољног давања крви за студенте Факултета за примјењену физиотерапију. Покушавамо да остваримо сарадњу са трансфузиологијом, с обзиром да трансфузиологија у Мељинама не функционише. Настојимо да направимо план да би сваки мјесец у просторијама Црвеног крста у Херцег Новом, могла да се да крв, али то још ништа није званично, казала је Буњевац.

 

Ко све може да донира драгоцјену течност подсјећа трансфузиолог специјалиста  др Снежана Филиповић, из Завода за трансфузију крви ЦГ:

Др Снежана Филиповић

– Крв може дати свака здрава особа од 18 до 65 година, која нема веће хроничне болести. Особе са пирсингом и тетоважом чекају шест мјесеци, док се не ураде тестови на крвљу преносиве болести, у смислу хепатитиса Б и Ц који се може добити пирсингом.

На Факултету за примјењену физиотерапију волонтери Црвеног крста претходно су одржали обуку за студенте у добровољном давалаштву крви.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here