“Ајкуле” поштују ривале али се никог не плаше

Foto: Vaterpolo savez CG

Ватерполо репрезентација Црне Горе, синоћњим  окупљањем  у Подгорици, почела је завршне припреме за турнир Дивизије 1 групе Б, новоформираног такмичења Свјетског купа који се игра  од 8. до 14. марта. Послије рада у Котору репрезентација се комплетирала. Ривали изабраницима Владимира Гојковића су  селекције: Грузије, Шпаније,  Србије, Аустралије и Грчке. 

Пред почетак овог такмичења  у Подгорици  је одржана прес конференција  на којој су говорили   предсједник Савеза Ђуро Марић, селектор Владимир Гојковић као и играчи Петар Тешановић и Стефан Видовић. 

На списку играча су: Петар Тешановић, Лазар Андрић, Дарко Ђуровић (голмани), затим Ђуро, Василије и Данило Радовић, Констатин Аверка, Владо Попадић, Алекса Укропина,  Владан Спаић, Стефан Видовић, Душан Банићевић, Аљоша Мачић, Урош Чучковић, Мирослав Перковић,  Душан Матковић, Саво Ћетковић и Марко Мршић.

У стручном штабу су:  Владимир Гојковић, Миодраг Матковић,  Миодраг Мировић,  Владимир Дедовић,  Иван Боровић, Никола Мијушковић и Васко Вучковић. Ови момци  ће покушати  да изборе прва три мјеста и пласман  на завршни турнир овог такмичења у Лос Анђелесу.

Од репрезентације се опростио доскорашњи капитен Марко Петковић, а обавезу у Подгорици  прескочиће  голман Дејан Лазовић.

– Лазовић неће наступити на овом такмичењу, видјећемо за наредни период, казао је Гојковић.

Један од најбољих голмана на планети Петар Тешановић сматра да ова екипа може много да постигне.

– Надам се и да ће трибине бити испуњене и да ће нам публика бити играч више а привикавамо се на нова правила и  припремамо за  СП у Јапану.

Још један Новљанин који игра у Италији је  је искусни Стефан Видовић.

-Радујемо се што смо поново у Подгорици, која има један клуб и која ће брзо надам се дати А репрезентативца. Наша група је захтјевна, сви ривали морају да се схвате озбиљно, а вјерујем да имамо и ми шта да покажемо. Можемо да се носимо са фаворитима, битно је да то покажемо, вјерујем и да имамо квалитет да савладамо макар једну од три велике екипе на турниру, рекао је ватерполиста италијанске Ортиђе.

Конкуренција никад јача са једном отежавајућом околности – бивша FINA, сада World Aqyatiks је у октобру прихватила одређене промјене правила ватерполо игре  које су ступиле на снагу 1. јануара 2023.  У Европи се још није играло по тим правилима, али управо ће подгорички  (као и загребачки  турнири Свјетског купа) бити европска премијера примјене нових правила. Треба се у ходу на све то навићи.  Упркос томе, у нашој репрезентацији сви су оптимисти да ће ВПС ЦГ потврдити да је добар домаћин  али и да ће играчи  који заслужују подршку освојити  једну од три позиције које воде на завршн  турнир у Лос Анђелесу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here