АГЕНЦИЈА НИЈЕ ИЗДАЛА ДОЗВОЛУ ВАЛГУ, АНАЛИЗА ПОКАЗАЛА ДА ЈЕ ГРИТ НЕОПАСАН

Агенција за заштиту природе и животне средине није издала дозволу компанији Валго Монтенегро за извоз грита у Украјину. Према званичним резултатима које је од ЦЕТИ-а добила компанија Адриатик Маринас, отпадни грит је био загађен, али неопасан.

У реаговању на писање медија да су украјинске власти утврдиле да је ријеч о веома опасном отпаду који је извезен као неопасни грит, у Агенцији за заштиту природе и животне средине наводе да су упознати да је украјинска Полиција покренула поступак о извозу грита из Црне Горе.

– Уговор између Валго Монтенегро и ВК Фирма Арка је саставни дио обавјештења за извоз неопасног отпада у складу са Законом о потврђивању Базелске конвенције о контроли прекограничног кретања опасних отпада и њиховом одлагању које је доставило предузеће Валго Монтенегро. Будући да се ова врста отпада у складу са наведеним законом налази на „жутој листи“, Агенција је прослиједила обавјештење о планираном извозу надлежном органу Украјине – наводи се у реаговању.

Напомињу да Законом о управљању отпадом није предвиђено издавање дозвола за извоз неопасног отпада и информишу јавност да Агенција за заштиту природе и животне средине није надлежна за карактеризацију и класификацију отпада, већ да то обавља овлашћена лабораторија, а у овом случају ЈУ Центар за екотоксиколошка испитивања Црне Горе.

– Сва документација у вези са овим питањем, која је у посједу Агенције, стављена је на располагање Основном државном тужилаштву и Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма  Црне Горе – наведено је у реаговању.

Истичу да је грит из Порто Монтенегра физички био раздвојен од грита из Бродоградилишта Бијела, па самим тим није могло доћи до њиховог мијешања.

Фото архива: укрцај грита из Бродоградилишта Бијела

– Агенција за заштиту природе и животне средине је по сазнању о могућој повезаности компаније Валго са незаконитим поступањима у другој држави, још у децембру 2019. године обавијестила и Свјетску банку о томе и указала да уколико се утврди одговорност компаније Валго, то се може изузетно негативно одразити на пројекат ремедијације у Бијелој, будући да Уговор са извођачем радова предвиђа могућност моменталног раскида уколико се утврди незаконито поступање извођача радова  -наводе из Агенције.

Одржан је велики број видео конференција са Свјетском банком, на којима је договорено да Агенција одреди лице које ће прикупљати податке и документацију везану за ово питање и сарађивати са Свјтском банком у циљу испитивања навода да је опасни отпад извезен у Украјину.

Адриатик Маринас: Анализа показала да је отпадни грит неопасан

Како је за РТХН казао ПР Адриатик Маринаса Данило Калезић, анализу отпадног грита и контаминираног земљишта, коју су претходни власници оставили на подручју Порто Монтенегра и за који је oва компанија преузела обавезу уклањања, радио је Центар за екотоскиколошка испитивања, као установа која поседује све потребне сертификате за овакву врсту испитивања.

Представници компаније Адриатик Маринас добили су званичне резултате анализе, које су показале да су отпадни грит и контаминирано земљиште из старог Арсенала били загађени, али неопасни.

Младен Кривокапић: у Бродоградилишту у Бијелој грит складиштен одвојено

Грит из Порто Монтенегра није био помјешан са оним у Бродоградилишту у Бијелој, јер је био складиштен одвојено. Отровни материјал извезен у Украјину, само је утоварен на брод који је испловио из Бијеле, потврдио је за Радио Телевизију Херцег Нови, Младен Кривокапић, један од бивших радника ангажованих на ремедијацији тла у Бродоградилишту.

У оквиру фирме Валго Монтенегро посебна комисија била је задужена за грит, који је из Порто Монтенегра транспортован у бродоградилиште Бијела, није био ускладиштен по европским стандардима, већ је само остављен у једној од бивших хала да сачека извоз. 

– Грит је вјероватно контаминиран у оној мјери у којој су то рекле украјинске власти. Анализу је обавио ЦЕТИ, а они су државна компанија, изнад њих је Агенција за заштиту природе и животне средине, која брани тај ЦЕТИ, затим Влада и Министарство, којем су опет ово сестре агенције. Наравно да једни, други и трећи кажу да је све у реду јер неће једни против других. Добили су кредит који носи Влада, нормално је да покривају једни друге – сматра Кривокапић. 

И грит складиштен у Бијелој ће сигурно у одређеном тренутку бити извезен, јер када Свјетска банка да кредит, посао мора бити завршен. Умјесто да се нова Влада значајније ангажује на овом проблему, она је, према ријечима Кривокапића, продужила постојећи уговор са фирмом Валго на још шест мјесеци. Подсјећамо, Свјетска банка одобрила је Влади Црне Горе кредит у висини од 23 милиона еура. До сада је из Бијеле извезено око 40 хиљада тона грита, а исто толико чека на одвоз.

Уговор са Свјетском банком истиче крајем јуна ове године и до тада посао мора бити завршен. Како су нам раније саопштили из Агенције за заштиту природе и животне средине од 1. јула прошле године су се стекли услови за наплату пенала Валгу због кашњења у реализацији посла у Бродоградилишту Бијела.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here