АЕРОДРОМ ТИВАТ УСКОРО ТАКСИ ДРОН СТАНИЦА

Аеродроми Црне Горе убудуће ће бити “зелени”, имаће свог представника на састанцима свих радних комитета Међународног савјета аеродрома  ( Airports Council  International) , а тиватски аеродром након Париза и Милана, ускоро би могао да постане тестни за такси дронове.

То је размотрено у Бриселу, на састанку црногорске делегације са извршним директором ACI Оливером Јанковецом, његовим замјеником и шефовима различитих радних група у тој организацији.

Са њима су се састали државни секретар у Министарству капиталних инвестиција Зоран Радуновић, Милица Мићуновић из тог министарства, извршни директор Аеродрома Црне Горе Горан Јандреоски и његов замјеник Петар Радуловић.

Јандреоски је након састанка истакао да ће Црна Гора од сада, по први пут, имати своје представнике у радним комитетима ACI задуженим за креирање политика, комитету за финансије, економско окружење и одрживост, безбједносном и техничком комитету.

-Био је ово веома успјешан састанак. Са г. Јанковецом и његовим сарадницима договорили смо да Аеродроми Црне Горе, у сарадњи са ресорним министарством, предложи представнике у тим радним комитетима, што је више него добра прилка да им дамо могућност да редовно буду упознати са свим дешавањима у вези са  аеродромима, казао је Јандреоски.

Извршни директор АЦГ додао је да је већи дио састанка посвећен дискусији у вези са  црногорским аеродромима, стању цивилног ваздухопловства, различитим сценаријима за опоравак ваздухопловства, али и да су разговарали о предвиђањима ACI за повратак авио саобраћаја.

-Добили смо и упутство како да АЦГ кандидујемо за пројекат ‘‘Zero carbon footprint“ и како да кренемо у процес сертификације. Пут до „зеленог“ аеродрома има шест фаза, током којих морамо да испунимо одређене услове од којих већина не представља финансијски терет за АCG, већ се односи на обавезивање аеродрома да испуне услове, али и на подршку државе за такву одлуку, казао је Јандреоски.

Црногорска делегација обавијестила је домаћине из Брисела да су овдашњи аеродроми, уз подршку ресорног министарства, спремни да буду дио најновијег пројекта који воде ACI, Еurocontrol и ICAO – Urban mobility, а из ACI је обећано да ће у име Aеродрома Црне Горе преговарати са компанијама које би на овдашње аеродроме могли да доведу такси дронове.

– Такси дронови су врхунско, најмодерније рјешење превоза путника на краћим дестинацијама, томе сам свједочио 2016. године у Сингапуру. У Бриселу смо „одшкринули“ врата да се појаве и у Црној Гори, иако су, за сада, једини аеродроми на којима је доступан тај вид превоза – Charles de Gaulle  у Паризу, унутар ADP групације и Milano Malpensa.  Наши партнери из ACI су обећали да ће преговарати са компанијама које имају тај види иновације, како би и ми могли бити укључени у процес. Такси дронови су будућност, јер ће омогућити да се, због гужви на путевима, на краћим дестинацијама превоз путника обавља ваздухом. Један од лидера у овом послу је њемачка компанија  Volocopter,  која у понуди има такси дронове за превоз путника од тачке А до тачке Б. Нашим домаћинима у ACI смо понудили да размотре опцију да Аеродром Тиват, ван сезоне, буде тестна установа за такве компаније и представили да би могли да тестирају ту врсту превоза путника, рецимо од писте до Луштице, Порто Монтенегра, Портоновог, јер на тим локацијама постоје хелиодроми регистровани у Агенцији за цивилно ваздухопловство. Веома је значајно што су видјели да у свему томе имамо подршку МKИ”, рекао је Јандреоски.

ACI заступа колективне интересе аеродрома широм свијета и промовише професионалну изврсност.  

Црна Гора од ове јесени, по први пут има свог представника у Борду те организације, што за државу представља велики успјех али и обавезу – Јандреоски је за члана Борда  изабран на сједници Генералне скупштине одржаној у Женеви 26. октобра 2021. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here