Абазовић: Црна Гора и Србија морају да „окрену нови лист“ у односима  

Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић борави у дводневној званичној посјети Србији, гдје  се састао са највећим државним званичницима те државе, премијерком Аном Брнабић и предсједником Александром Вучићем.

Абазовић се захвалио Вучићу на, како је рекао, топлој добродошли и конструктивном састанку на ком су потенциране теме регионалне сарадње.

– Вјерујем да то отвара велике хоризонте будуће сарадње Црне горе и Србије, нарочито када је у питању инфраструктура и надолазећа криза. Мислим да смо нека питања већ заокружили на састанку са премијерком Србије, а потврдили на овом са предсједником – саопштио је Абазовић новинарима, након састанка са Вучићем.

Абазовић је нагласио да је Вучић успио да ријеши једно важно питање за грађане и посланике, које се односи на прелазак државне границе.

– Он је замолио министра унутрашњих послова да се исправи пракса која је постојала и да од 1. јула сви грађани Црне Горе, овдје рачунам посланике, политичаре и представнике Владе, моћи да улазе у Србију без икаквих рестрикција – рекао је Абазовић.

Сматра да се могу у правом смислу материјализовати и остала питања која су третирана на састанку.

– Највише је било ријечи о сарадњи. Вјерујем да ћемо од јесени имати конкретне видове сарадње између двије државе. У сваком случају, састављају се лијепе, позитивне вибрације током посјете Србији. Вјерујем да у овом добром духу заиста не постоји питање које не можемо ријешити. За неке је потребно вријеме. Настављамо интензивну сарадњу између двије државе – поручио је Абазовић.

Он је позвао Вучића да посјети Црну Гору, а грађане да љетње одморе проведу у нашој држави.

– Више сте него добродошли у своју братску Црну Гору – поручио је Абазовић.

Вучић је послије састанка казао да је са Абазовићем говорао о различитим темама, гдје, како је рекао, кроз упознавање министара може доћи до још боље и конкретније сарадње.

– Говорили смо о политичким билатералним односима, економској сарадњи, инвестицијама, улагањима, пољопривреди, снабдијевању храном, енергетским билансима и како једни другима можемо да помогнемо на јесен и зими – рекао је он.

Он је истакао да је било ријечи и о питањима која су раздвајала двије државе.

– Вјерујем да је ово само почетак веома успјешне сарадње и вјерујем да може да буде још боље. Хвала Абазовићу на посјети. Увијек је добродошао. Верујем да ћемо моћи да остваримо велики напредак у односима Србије и Црне Горе – закључио је Вучић.

Абазовићу је, претходно, испред Палате „Србија“ приређен свечани дочек, након чега се састао са премијерком Србије Аном Брнабић са којом је разговарао о економији а  договорено је успостављање директног платног промета између двије земље.

Абазовић је казао да двије земље морају да „окрену нови лист“ у односима и да се они подигну на највећи могући ниво.

Он је казао да су добијене потврде и увјеравања да ће се испоруке хране од Србије наставити несметано.

Премијерка Србије Ана Брнабић изразила је наду да ће данашња посјета предсједника Владе Црне Горе Дритана Абазовића бити корак „ка ресетовању“ односа двије земље.

Надам се да ћемо успјети да ресетујемо односе између Србије и Црне Горе и уђемо у еру добрих односа, најбољих могућих, рекла је Брнабић у изјави новинарима после састанка са Абазовићем у Београду.

-Немамо ближих ни политички ни економски, ни што се тиче људи, повезују нас све врсте односа, а некако се накупило доста отворених и тешких питања, рекла је Брнабић.

Додала да је Србија отворена за рјешавање тих питања и побољшање односа.

Најважније теме о којима су разговарали, како је навела, биле су храна, енергенти и инфраструктурно повезивање.

Премијер Црне Горе састаће се и са предсједником Народне скупштине Србије Ивицом Дачићем.

Фото: Влада ЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here