Стигли првачићи – просветитељство и образовање, луче за будуће генерације

Уз посебно осмишљене приредбе и поруке добродошлице, у новским школама су дочекани ђаци прваци. Њихови старији другари постарали су се да им први дан у школи буде распјеван и забаван, а учитељице и учитељи брижно су их окупили у своју нову дружину и показали им учионице. Ту су им уручени комплети књига али и школски прибор – поклон Општине Херцег Нови. Старији ученици, од 2. до 9. разреда, као и средњошколци данас су имали један час у оквиру којег су им подијељени распореди часова.

Једна од најстаријих школа у новској општини, ОШ Милан Вуковић, пригрлила је јутро 77 првака, од којих је шест у ПО Поди. Уз програм старијих ученика започели су дружење са школом, а на значај образовања и просвијећености подсјетила их је директорица Маре Вујиновић цитирајући Вука Мићуновића из Горског вијенца.

– Времена и цивилизације су се мијењале али је улога учитеља и важност образовања и просвијећености остала иста. Они имају најважнију улогу, уз родитеље, јер формирају биће у раном психолошком развоју и усмјеравају дјецу у правом и потпуном правцу развитка. Просвијећеност и просветитељство је много више од образовања, то је свјетлост коју нам усади наш први учитеља у срца и у душу да будемо што заинтересованији за науку, школу, да будемо просвијећени и осјетимо духовну свјетлост која нас обасјава, казала је директорица Вујиновић и додала да у новим првацима види успјешне ученике, а у родитељима руку сарадње и подршке.

Централно мјесто у холу ОШ Илија Кишић и мале столице чекали су малишане који ће формирати два одјељења првачића. За њих је данас поклоне припремила и НВО Бонаца, која је већ стари пријатељ школе. Будуће „освајаче знања“ поздравила је директорица Снежана Мирковић.

– Желим вам успјех, да у школу улазите са осмјехом, из ње излазите задовољни и срећни, не желим да ни у једном тренутку школа прекине ваше сањарење нити да умањи вашу жељу за игром већ да се играте, дружите и школске обавезе са лакоћом остварујете, али и да буде спремни ако случајно неки неуспјех дође, да му одговорите. Тако ћете постајати још јачи и бољи. Ширите ваша знања и сазнања, видике, учите и трудите се јер само образовање вам нико не може узети. Мама и тата васпитавају, али ви сте ти који су задужени за знање, казала је директорица Мирковић и пожељела свима срећан почетак и улазак у учионице – сигурне базе и оазе знања.

Ново путовање у свијет знања започело је 90 ученика првог разреда ОШ Орјенски батаљон, а и њима су старији другари приредили приредбу добродошлице. Баш на том новом путу, својим знањем и искуством помоћи ће им учитељи и наставници и олакшати им да кроз књигу спознају свијет око себе, казала је подрављајући их директорица Наташа Франић.

– Дјецо, желим да на овом путовању будете успјешни, истрајни, да остварите све своје циљеве и жеље, али прије свега да заволите школу и учење. Немојте се плашити, овдје се игра не завршава, она само добија друго значење и служи да вам олакша учење. Драги родитељи, желим вам да са пуно љубави и стрпљења пратите школовање вашег дјетета, увијек им будите вјетар у леђа, али не тако да од њега очекујете да буде најбољи, да има најбоље оцјене и да оцјена буде најбитнија, већ тако што ћете бити спремни да када наиђе неуспјех помогнете дјетету да схвати и прихвати да је и то саставни дио живота, да увиди грешке и исправи их, казала је директорица Франић.

У кино сали, на свечаном пријему, 168 првачића ОШ Дашо Павичић дало је чврсто обећање да ће „учити, бити вриједни, чувати другарство и своју школу“, а онда су награђени аплаузом родитеља и родбине, учитељица и управе школе. Жеље за срећан почетак упутила им је директорица Татјана Крстајић, а живот у школи упоредила са једном врстом бајке у којој царује знање, другарство, љубав и поштовање.

– Желим да долазите срећни у школу, учите марљиво, радите домаће задатке, читајте, радујте се и дружите. Нећете добити злато на дар, али хоћете нешто много вриједније – похвалу и признање. Диван је осјећај бити поносан на нешто што сте сами постигли. Родитељима желим да са пуно љубави и стрпљења прате школовање свог дјетета, и успоставите добру комуникацију са учитељицом и школом, а учитељицама честитам пријем нове генерације. Добро дошли драги прваци, срећан вам први школски дан!, казала је директорица Крстајић.

И најстарији прваци, полазници СМШ „Иван Горан Ковачић, њих 260, распоређених у двије смјене, јутрос су први пут кренули у нову школу. Добродошлицу им је пожељела директорица Љиљана Карановић.

Свима желимо успјешну школску годину!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here