ПАРК ПРИРОДЕ ОРЈЕН ДОБИО 500 САДНИЦА МУНИКЕ

Парк природе Орјен Херцег Нови добија донацију од 500 садница муника које ће бити засађене ове године. Донацију је обезбједио Парк природе Орјен са БИХ стране који има сједиште у Требињу а дио је предузећа ЈП Српске шуме из Бања Луке.Ради се о сјемену са овог подручја и саднице ће бити посађене експериментално на јесен,на свом природном станишту.

Муника је ријетка врста бора, балкански субендем и терцијарни реликт који има високи степен заштите, казала је директорица Агенције за развој и заштиту Орјена Миља Виторовић:

– Функција ове врсте је вишеструка у заштити биодиверзитета: еколошка и социјала јер штити биљне врсте, земљисте али и воде испод. Стога је ова донација за нас од великог значаја јер је на подручју Парка природе Орјен муника више пута опожарена. Муника је 2008 године претрпјела велику штету у пожарима, затим поново 2017 год. Опожарене јединке ни након више од 10 година нису успјеле да се ревитализују те је неопходна санитарна сјеча и инспекцијски надзор који сам затражила прије двије године. Процјена штете никад није урађена иако је непобитно велика.

Приликом радне посјете министра Стијовића Херцег Новом, упознали су га са донацијом која је у марту мјесецу у начелу била договорена.

– Управа за шуме нема детаљан план за подручје Орјена као дио стратегије управљања шумама , на који бисмо се позвали када су овакве активности у питању и није рађен дужи временски период. Ипак, обзиром на то да је у питању природно станиште мунике, садња на јесен неће бити упитна према тадашњим наводима министра, објаснила је Виторовић.
Сарадња Агенције за развој и заштиту Орјена ХН и ЈП Српске суме постоји од оснивања Агенције као управљача заштићеног подруцја(2018). Премда је ПП Орјен са БиХ стране тек недавно проглашен, сарађивали су и на пројекту екосистемских услуга са Парковима Динарида. Дио садница биће уручен и наредене године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here