Kampanja o prevenciji i kontroli afričke kuge svinja u četvrtak u Kumboru

U sklopu kampanje podizanja svijesti o afričkoj kugi svinja pod nazivom „Afrička kuga svinja – mjere prevencije i kontrole kod domaćih i divljih svinja“, biće održani tematski sastanci za držaoce svinja i nadležne službe lokalnih uprava čija će reakcija i učešće, uz veterinarsku službu, biti od presudne koristi za uspješan odgovor u preveniranju odnosno suzbijanju bolesti, u slučaju pojave na teritoriji Crne Gore

Kampanju sprovodi Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, a finansira Evropska komisija, kao nastavak aktivnosti.

Upravo iz potrebe da se držaoci svinja i nadležne službe u lokalnim samoupravama bliže upoznaju sa karakteristikama bolesti, rizikom od pojave i mjerama za sprečavanje pojave ove bolesti, posebno u dijelu biosigurnosnih mjera na gazdinstvu, kao i obavezama lokalnih uprava, tokom novembra biće organizovane radionice na osam lokacija na teritoriji Crne Gore (sa najvećim brojem držaoca svinja) za držaoce i lokalnu upravu.

Radionica za držaoce svinja i nadležne u opštinama Herceg Novi, Tivat i Kotor biće održana u četvrtak, 9. novembra od 9 do 11 sati u hotelu Carine u Kumboru.

Afrička kuga svinja nikada nije zabilježena na teritoriji Crne Gore.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove već sprovodi niz aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju, odnosno na mjere za spriječavanje pojave ove bolesti, kao što su pojačani nadzor domaćih i divljih svinja i rigorozna kontrola uvoza svinja i proizvoda dobijenih od svinjskog mesa na graničnim inspekcijskim mjestima kao i podizanje nivoa informisanosti i spremnosti svih uključenih – držaoci svinja, veterinarsko osoblje, lovci, granične službe, uvoznici mesa i proizvoda od mesa svinja i drugi.

Afrička kuga svinja (AKS) je virusna, zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestuje u vidu hemoragične groznice, a smrtnost može dostići i 100%. Uzročnik bolesti je virus koji je izrazito otporan na spoljne uslove i ostaje dugotrajno prisutan na zaraženom području.

Uzimajući u obzir nezaustavljivo širenje ove bolesti evropskim kontinentom, a naročito pojavu bolesti u Bosni i Hercegovini, posebno u pograničnom području prema Crnoj Gori, zatim Hrvatskoj, kao i dužu prisutnost u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji i ostalim zemljama regiona, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Grčkoj, način prenošenja i širenja, nepostojanje vakcine kao ni efikasne terapije protiv ove bolesti, afrička kuga svinja trenutno predstavlja najveću prijetnju sektoru svinjarstva Crne Gore i populaciji divljih svinja.

Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, obolijevaju isključivo domaće i divlje svinje, svih kategorija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here