ПРЕМИЈЕР НАЈАВИО УКИДАЊЕ ПУТАРИНЕ НА ПУТНОМ ПРАВЦУ МЕЉИНЕ–ПЕТИЈЕВИЋИ

Фото: Архива РТХН/некадашња наплатна рампа

Питање укидањa путарине на путном правцу Мељине Петијевићи разматрано је данас на Премијерском сату. Према ријечима премијера Здравка Кривокапића путарина би требало бити укинута почетком маја, како би Херцег Нови спреман дочекао прве туристе.

Када ће бити укинута наплата путарине на путном правцу Петијевићи Мељине питање је које је предсједнику Владе упутио посланик Борис Богдановић. У свом излагању он се осврнуо и на вишедеценијексе проблеме са којима се суочавао Херцег Нови.

– Захваљујући локалној самоуправи Херцег Нови је постао град са највећим бројем туристичких посјета и једна од најпосјећенијих туристичких дестинација у земљи. Цијела Црна Гора зна да би ослобођењем овог пута то било у корист “непослушном Херцег Новом” и свим оним дивним људима који долазе у тај град – навео је Богдановић.

Представници Владе одржали су низ састанака са концесионаром како би ово питање било коначно рјешено а град дочекао спремно туристичку сезону.

Премијер је казао да, када је ријеч о финансијским посљедицама, предвиђено је да општина Херцег Нови у јануару 2022. године из свог буџета концесионару „Универзал монте“ исплатити 4 милиона еура и тиме финализује откуп концесије за пут Херцег Нови – Требиње.

-Влада ће кредитом према општини Херцег Нови финансирати ову трансакцију, а Министарство финансија и социјалног старања ће издати гаранцију за наведено плаћање. Oво је само један показатељ како сарадња Владе и локалне самоуправе може донијети директан бенефит грађанима Црне Горе. Зато бих искористио прилику и охрабрио остале локалне самоуправе да у истом маниру доставе предлоге које ће Влада размотрити и у складу са могућностима рјешавати. Запамтите само заједничким напорима можемо стварати Црну Гору за све нас – закључује се у одговору премијера Кривокапића.

Предједник Владе је саопштио је да је поменути путни правац пројектован и изграђен по аранжману „изгради-користи-предај“, а да је уговор потписан између општине Херцег Нови и концесионара Универзал Монт на основу Споразума о изградњи.

-Уговорена цијена радова дионице од 12,8 километара износила је 18,5 милиона еура и том приликом концесионар је добио право наплате путарине на 20 година. Имајући у виду важност тог путног правца те снижавање трошкова за туристе и привреду који циркулишу у том подручју Влада је са концесионаром постигла договор да наплата путарине престане у мају ове године. Ово је један у низу успјеха ове Владе који ће донијети директан бенефит грађанима и привредницима Црне Горе, а посебно у тренутку када почиње туристичка сезона. Прије него Влада изврши откуп концесије биће ангажован консултант који ће урадити детаљну анализу али и ревизију те на прецизан начин идентификовати шта су обавезе једне и друге стране али и идентификовати стање пута са аспекта безбједности до данашњег дана – наводи се у писаном одговору премијера Кривокапића.

Руководство  Општине Херцег Нови у више наврата покушало је да нађе заједничко рјешење са концесионаром, фирмом Универзал Монте, како наплата путарине не би била препрека за туристе али и за грађане Херцег Новог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here