Patrijarh Porfirije: Pravoslavna vjera je ona koja ujedinjuje narod u cijeloj vaseljeni

Foto: mitropolija.com

Povodom deset godina od osvećenja Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, Svetu Arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Porfirije uz više arhijereja Srpske pravoslavne crkve. Svetoj liturgiji prisustvovao je i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić sa saradnicima.

Pravoslavna vjera je ona koja ujedinjuje narod ma gdje da se nalazi istakao je Njegova svetost patrijarh SPC Porfirije.

– Dokle god smo vezani za tu svoju veru, mi u isto vrijeme, imajući svoj pravoslavni hrišćanski identitet kao temelj, kao fundament, imamo snage i sposobnosti da čuvamo, da izgrađujemo i razvijamo i svaku drugu vrstu našeg identiteta. A to, braćo i sestre, ako igdje znamo, znamo ovdje u Podgorici gdje je duboko zasađen naš početak i naš korjen, ovdje u ovom gradu rođen je srpski župan Stefan i odavde dejstvujući ujedinio je Rašku i Zetu. Ali župan Stefan, potonji Sveti Simeon Mirotočivi, jeste i roditelj Svetoga Save, prvog arhiepiskopa srpskog, onoga koji je zajedno sa molitvama svoga oca podigao svetogorsku svetinju Hilandar i onoga koji je, jedanput za svagda, odredio smjernice, kurs broda našega naroda kroz Scile i Haribde, kroz bespuća istorije, kazao je u besjedi partijarh.

Mitropolit Joanikije je u obraćanju patrijarhu i vjernicima tokom svečanog dočeka kazao da je Njegova svetost svojim „sveštenim koracima donosi mir“.

– Donijeli ste mir i pravdu Crnoj Gori kada ste sa njenom Vladom potpisali Temeljni ugovor. Taj čin su naše sveštenstvo i blagočestivi narod doživjeli kao zasluženu nagradu i priznanje za njihovu istrajnu borbu radi ostvarenja svojih vjerskih prava i sloboda, a ponajviše radi zaštite svetinja, crkava i manastira Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, rekao je u besjedi Joanikije.

Mitropolit se zahvalio se i Visokopreosvećenom Mitropolitu Krfa, Paksona i Diapondijskih ostrva Nektariju.

– On nam je donio desnicu Svetoga Spiridona Trimitunskog čudotvorca punu iscjeljenja i blagoslova za sve vjerne koji je cjelivaju. Raduje se nebo i zemlja, raduje se Crna Gora, zemlja svetinja i svetaca čije mošti božanskim blagouhanjem, a narod pjesmom i molitvom dočekuju desnicu Svetoga Spiridona. Vaše visokopreosveštenstvo, dragi vladiko Nektarije blagodarimo Vam na Vašem dolasku, na Vašoj bratskoj ljubavi i dobroti, kazao je mitropolit.

Patrijarh Porfirije je sa mitropolitom Crnogorsko primorskim Joanikijem, osveštao kamen temeljac Pravoslavne gimnazije Sveti Sava, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here