ДР КОМАР: СВЕ СПРЕМНО ЗА МАСОВНУ ИМУНИЗАЦИЈУ

У холу прве фазе Института др Симо Милошевић припремљено је осам пунктова за масовну вакцинацију, али и распоред медицинског особља. Чим контигент пристигне биће започет процес масовне имунизације, казао је за РТХН вд директора Горан Комар.

У Херцег Новом до сада је вакцинисано скоро 2.500 људи првом дозом, а другом дозом 854 грађана. Др Комар каже да је одзив за вакцинацију до сада био солидан, али није довољан.

– Ако се грађани не одазову на масовну вакцинацију сви напори система ће бити недовољни у односу на наш крајњи стратешки циљ, а то је постизање колективног имунитета. Ми се као заједница налазимо пред избором да ли ћемо у наредном периоду, који би, по природи ствари и календару, морао бити релаксирајући за заједницу или ћемо се наћи у ситуацију да и даље патимо. Ово у чему се сада налазимо, епидемиолошко стање, јесте патња свих. Нарочито ову поруку упућујем млађима који морају да разумију и буду солидарни са својим старијим суграђанима , јер и они умиру од ковид инфекције, казао је др Комар.

Како је истакао, почели су истраживање у коме прате како су грађани вакцинисани од сезонског грипа, пролазили кроз епидемију:

-Пратили смо године старости, присуство коморбидитета и усредсредили се да посматрамо њихову клиничку слику у колико су обољели од ковид инфекције. Нисмо успјели да прегледамо свих хиљаду и нешто грађана који су вакцинисани, али смо испратили више од 300. Опажање је да су ове особе прошле са блажим клиничким сликама. То је још један значајан елемент у прилог масовној имунизацији, казао је Комар.

За масовну вакцинацију није потребно заказивање, а радиће 16 љекара у двије смјене. Биће укључене и медицинске сестре и немедицинско особље које ће пратити ред и поштовање мјера.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here