„Трг од књиге“ : Сваки човјек је ходајући роман

У оквиру програма међународног сајма књига „21. Трг од књиге“, на Белависти, синоћ је промовисан роман „Сазвежђе свитаца“ Мирјане Бобић Мојсиловић. У другом дијелу програма о „Средњовјековном витештву на нашим просторима“ говорили су археолог Марко Алексић и музејска савјетница Сандра Симеуновић.

Роман „Сазвежђе свитаца“ прати прича о искупљењу и људима које може спасти једино љубав. Настајао је четири године, јер је било тешко писати и давати наду јунацима и осветљавати њихове судбине, када је и сама изгубила, казала је књижевница Бобић Мојсиловић.

-Многи су изгубили наду у овим тешким, сатанским временима, која нам се у медијима представљају као сатенска. Нашла сам ипак снагу у себи уз божију помоћ. Могу слободно рећи да смо ову књигу написали Бог и ја. Једно озбиљно племе, моји свици читаоци и ја дају ми снагу да наставим. Када бисмо научили да мало више слушамо људе и да их посматрамо очима душе, видјели би, оно што сам написала још у роману „Срце моје“ – „сваки човјек је ходајући роман“, само треба да отворимо очи и уочимо да сваки човјек има једну дивну причу, истакла је Бобић Мојсиловић.

У другом дијелу вечери промовисана је књига „Средњовјековно витештво на нашим просторима“, о којој су говорили су аутор, археолог Марко Алексић и музејска савјетница Сандра Симеуновић.

Књига представља синтезу, историју витештва на нашим просторима, ми то нисмо имали и то је један од разлога зашто сам се прихватио тога.

-Витештво је велика инспиративна, чудесна тема. Иако је витештво средњевјековни појам и данас има ауторитет, представља скуп људских врлина, глобални идеал. Наше средњевјековно витештво, баш на овим просторима и јунаке који су овдје живјели, ратовали и чинили подвиге знају сви, од Јапана, Чилеа… То је важан феномен планете, људске цивилизације, рекао бих и кључан, истакао је Алексић.

Најстарији сиже, наратив људске заједнице је управо прича о јунаку и његовом подвигу, додаје Алексић.

-Витез је управо то – јунак, и то најбољи концепт јунака којег је наша цивилизација створила. Са друге стране то је архетипски појам јунака, којег сви имамо у себи. Јунгова ахетипска теорија је показала да је јунак у свима нама и зато је нама та тема блиска и важна, објаснио је Алексић.

У наставку 21. Трга од књиге вечерас од 21:00 сат биће промовисана књига Босиљке Пушић „Весело, весело, зомета!“. О књизи ће уз ауторку говорити новинарка Витка Вујновић. Након ове, слиједи престваљање књиге „Капетан Стеван Вукотић – први Јужни Словен, Србин и Бокељ који је опловио свијет“ Предрага Кузмановског. Говориће етнолог Александар Петијевић и аутор.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here