SKP: Herceg Novi miran grad, bez većih komunalnih problema

Pripadnici Službe komunalne policije u jeku turističke sezone pojačali su aktivnosti u gradu, na šetalištu, rivijeri, Luštici, lokalnim saobraćajnicama, ugostiteljskim i drugim objektima. U  junu su obavili 484 komunalna nadzora, od čega su 64 kontrole rezultirale izdavanjem prekršajnog naloga.

Veći dio posla se obavlja bez problema, shodno Zakonu o komunalnoj policiji i u koordinaciji  sa drugim službama, preduzećima i pripadnicima Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi, kazao  je u emisiji Aktuelno  načelnik Službe komunalne policije Borislav Obradović:

Borislav Obradović

– U skladu sa pravilnicima koji prate zakon, posjedujuemo svu potrebnu opremu da bi se izvršio svaki zadatak. Primjenjuju se sva ovlašćenja u skladu sa potrebama, ali ističemo da je vrlo rijetka upotreba fizičke snage i sredstava prinude. Herceg Novi je miran grad i uglavnom se poštuje komunalni red, u odnosu na druge gradove, tako da se većina toga završava upozorenjem ili naređenjem, izdatim od komunalnog policajca, ocjenjuje Obradović.

Prijave građana se obično odnose na  nepropisno parkiranje, saobraćajne gužve, buku, radno vrijeme ugostiteljskih objekata, isticanje otpadnih voda i vanpijačna prodaja:

– Saradnja sa svim službama je dobra, sa Upravom policije je na visokom nivou,  rezultat toga su konstantni sastanci sa rukovodiocima policije, na kojima se sagledavaju  mogućnosti službi i kako da se na najbolji način prevaziđu određeni problemi. Ako vidimo da ne možemo sami,  odrađujemo zajednički na terenu. Redovno se održavaju sastanci opštinskog Koordinacionog tijela, koje zajednički prevazilazimo na zadovoljstvo nas i građana, naveo je Obradović.   

Jedan od većih problema u sezoni, na koji ukazuju građani i turisti je radno vrijeme i buka iz ugostiteljskih objekata. 

–  Kroz naš rad svakodnevno obilazimo ugostiteljske objekte da kontrolišemo da li se poštuje radno vrijeme i dozvoljeni nivo buke. Svi ugostiteljski objekti imaju ugrađene limitatore muzike. Za sada smo imali prekoračenje u samo jednom ugostiteljskom objektu, koji je sankcionisan. Riječ je o ugostiteljskom objektu na šetalištu, potvrdio je Obradović.

Komunalna policija je u junu obavila  484 komunalna nadzora od čega se 337 odnosilo na komunalnu oblast.

–  U saobraćajnoj oblasti obavljeno je 190 kontrola, u oblasti deponovanje otpada devet. Komunalna policija je uputila 25 dopisa nadležnim službama da odrade posao kako treba i ukazala im na nepravilnosti.

Mjere naređenja shodno Zakonu o komunalnoj policiji korišćene su prilikom vršenja 212 komunalna nadzora, što je 43,80 odsto od ukupnih komunalnih nazdora. Od 484 komunalna nadzora 64 nazdora je rezultiralo izdavanjem prekršajnog naloga, što znači da se u 13,22 odsto slučaja od ukupnog komunalnog nadzora primijenile kaznene mjere, iz saobraćajne oblasti 58 u iznosu od 3 480 eura, a šest iz oblasti komunalnog nadzora, u iznosu od 1 270 eura. Iz statističkih podataka se vidi da komunalna policija nije samo represivni organ, već da svojim radom djeluje preventivno, što pokazuju podaci u izvještajnom periodu rada Službe komunalne policije. Mjere naređenja shodno Zakonu o komunalnoj policiji, korišćene su prilikom 212 komunalna nadzora, konstatovao je Obradović.

U prvih šest mjeseci obavljeno je 2 290  komunalnih nadzora, od čega se 1 363 odnosilo na komunalnu oblast, a u saobraćajnoj oblasti 919 nadzora. Mjere naređenja shodno Zakonu o komunalnoj policiji, korišćene su prilikom vršenja 1 128 komunalna nadzora. Od 2 290 komunalna nadzora iz saobraćajne oblasti izdato je 390 prekršajnih naloga, na osnovu čega je naplaćeno 22 610 eura, 18 ih je bilo iz oblasti komunalnog nadzora u novčanom iznosu od 5 310 eura. U prvih šest mjeseci ove godine ukupno je realizovano 27 920 eura.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here