Nenad Gugl: Svaki čovjek ima četiri para očiju

Ненад Гугл

Autor romana „Umro sam u petak“ i“ Velelepota sekunde“, osnivač „Gugl Akademije“ i izdavačke kuće „Bit“, profesor Nenad Gugl promovisao je u Kući nobelovca Iva Andrića novu knjigu pod nazivom “Živeo sam hiljadu godina”.

Jedna od poruka nove knjige je da svaki čovjek, uz fizički par uvijek otvorenih očiju, ima još tri para, a Gugl za RTHN objašnjava o čemu se zapravo radi.

– Drugi par očiju su subjektive oči. One imaju moć i snagu, da čovjek uz njih može da daje značenje onome što mu se događa. Recimo, dva čovjeka kojima se dogodi isti događaj, jedan može reći da je to velika sreća za njega i napraviti od toga zamajac. Drugi čovjek sa subjektivnom očima može reći da je to najveća nesreća za njega i da ga to bukvalno potopi – navodi on.

Treći par, kako objašnjva, su oči ljubavi, kroz koje čovjek pristupa sa ljubavlju ljudima, poslu koji radi, višim idejama, kao i sebi.

– Ljubav multiplikuje efekte rada, produbljuje i obogaćuje odnos prema sebi, nekome drugom ili prema Bogu. Ljubav ima tu karakteristiku – priča Gugl.

Oči vjere su četvrti par, a kako Gugln navodi, vjera se javlja kada nema racionalnoh razloga, jer ona nema veze sa racionalnim.

– Oči vjere su sposobne da vide nevidljivo i da gledaju kroz tajnu i zagonetku, da odgonetaju. U tom smilu, sposobni smo da otvorimo sva četiri para očiju. Moja baka je uvijek govorila “otvori četvore očiju”, a zapravo možemo da kažemo “otvori četiri para očiju”, to je tih osam očiju. Što ih više otvaramo, više znamo da odlučujemo, više shvatamo, razumijemo i živimo smisleni život – kazao je on.

Promocija knjige “Živeo sam hiljadu godina” druga je u relativno kratkom vremenu upriličena u Kući nobelovca Iva Andrića, pošto je Gugl u septembru u Herceg Novom predstavio romane „Umro sam u petak“ i“ Velelepota sekunde“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here