Monstat: Prosječna plata skoro 800 eura

Фото: monstat.org

Prosječna plata bez poreza i doprinosa u maju je iznosila 793 eura i u odnosu na april zabilježila je rast od 0,9%. U odnosu na isti period lani, prosječna neto plata u Crnoj Gori porasla je 11,7%,  saopšteno je iz Monstata.

Kako je objavljeno, prosječna bruto zarada je u prošlom mjesecu iznosila 988 eura.

– Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju 2023. godine u odnosu na april 2023. zabilježile rast od 0,5%, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,4% – saopšteno je iz Monstata.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u maju su u odnosu na prethodni mjesec zabilježile rast sektorima usluge smještaja i ishrane 2,8%, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 1,9%, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 1,8%, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 1,8%, te zdravstvena i socijalna zaštita (1,6%).

Zarade su porasle i u sektorima građevinarstvo 1,5%, trgovina na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala 1,4%, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1,3%, umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 1,3%, dok je su sektorima saobraćaj i skladištenje, te finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja ostvaren rast od jedan odsto.

Plate u sektorima informisanje i komunikacije porasle su 0,9%, snabdjevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti 0,7%, obrazovanje 0,4% i ostale uslužne djelatnosti 0,3%.

Podaci Monstata pokazuju da je pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa zabilježen u sektorima snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija jedan odsto, vađenje ruda i kamena 0,6%, poslovanje nekretninama 0,6% i prerađivačka industrija 0,2%,  saopšteno je iz Uprave za statistiku Crne Gore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here