ПОСЈЕТА ТРЕБИЊУ: ТУРИСТИ ИЗ БиХ ДА ДОЂУ У ЦГ

Министри економије и финансија и социалног старања у Влади Црне Горе Јаков Милатовић и Милојко Спајић и предсједник Општине Херцег Новог Стеван Катић, бораве у радној посјети Општини Требиње,гдје су одржали састанак са министром спољне трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарацем и градоначелником Требиња Мирком Ћурићем.

Састанак је дио прве регионалне посјете министара, која има за циљ промоцију и отварање туризма Црне Горе.

Туристи из земаља региона су у 2019. години остварили више од 5,3 милиона ноћења, или скоро 40% укупних ноћења у Црној Гори. Од тога туристи из БиХ биљеже преко милион ноћења, саопштено је из Министарства економског развоја.

-Позивам туристе из БиХ да ове године дођу у што већем броју на море у ЦГ. Границе између наше двије земље, као што знате, су тренутно отворене за слободан проток људи и роба. Туристи из БиХ су јако важни за цјелокупну туристичку активност у Црној Гори, а и пуно боља епидемиолошка ситуација у нашој земљи погодује њиховом доласку. Упућујем и снажан апел туристима из БиХ да дођу, посјете и проведу љето у ЦГ”, казао је министар Милатовић и додао да је “БиХ важно тржиште за Црну Гору и туристи одавде остварују 10 % укупног ноћења у Црној Гори.

Влада Црне Горе имала је, како је истакао, обиман програм помоћи туристичкој привреди у току првог кватала 2021. и тај тренд ће се наставити у наредном периоду када се очекује други сет мјера.

-Црна Гора наставља подршку свом туризму како би се та привреда што прије вратила на ниво који је имала током 2019. године. Такође, напомињем да је циљ да свако ко жели да љетује у Црну Гору ове године може да нас посјети без проблема, уз испоштоване здравствене услове. Желимо и радимо на томе да свако ко дође у Црну Гору врати се из ње здрав. А на то подсјећа и наш мото ове године: И здравље и економија!“, закључио је Милатовић.

На састанку је разговарано о актуелним темама: промјени власти, епидемији корона вируса, процесу имунизације, паду економије и путној инфраструктури…

У контексту унапрјеђења економске тј трговачке сарадње министар Милатовић је истакао активности на олакшању промета и људи и роба између ове двије земље и у том смислу обећао да ће се послови са црногорске стране знатно убрзати, а да исти договор важи и од стране БиХ и Републике Спрске.

ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ

Поред економске сарадње министар је акценат ставио на унапређење даље сарадње у области туризма, екологије, путне инфраструктуре као и на процес приступања ЕУ ове двије земље.

“Такође је договорено и да одређени гранични прелази између наших двију земаља буду интегрисани односно да људи умјесто два пута стају једном. У том смислу је врло важна иницијатива која је дошла из ХН према Влади ЦГ – да Влада ЦГ откупи концесиону накнаду како би олакшала односно избрисала плаћање путарине на путном правцу између Требиња и ХН. Као сто је министар Кошарац већ објаснио наш трговински однос је прије свега заснован у оквирима ЦЕФТА споразума и мислим да у том правцу јако добро сарађујемо”, казао је Милатовић

ПУТАРИНА

На састанку је разговарано о обнови пута између Фоче и Плужина као и о укидању путарине између Требиња и Херцег Новог, истичући значај повезаности друмским саобраћајем за економски и друштвени просперитет ове двије државе.

„Захвалан сам на директним разговорима и што можемо да причамо о конкретним темама које нису оптерећивале али су биле уско грло наших односа. Једна од тих тема се односи на преговоре за откуп концесионог уговора за пут између Херцег Новог и Требиња, коју је иницирао и презентовао Влади Црне Горе предсједник општине Херцег Нови. Влада Црне Горе, односно Министарство финансија је прихватило иницијативу и већ смо кренули у разговоре о реализацији тог откупа дионице пута. Надамо се да ће се такви пројекти наставити у будућности и да ћемо интезивирати сарадњу између наше двије земље“, закључио је министар финансија у Влади Црне Горе Милојко Спајић.

„Ово је важан састанак у наставку билатералних односа и очекујем да ће у наредном периоду бити врло конструктивних разговора на реалацији руководства републике Српске и Владе Црне Горе“, казао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, казао је да га посебно радује чињеница да је у фокусу пажње данас била путарина између Требиња и Херцег Новог.

„Нажалост до сада није било расположења од стране претходне Владе да се ово питање ријеши али сада сам оптимиста да ћемо доћи до рјешења јер Херцег Нови и Требиње имају јако добру сарадњу по бројним питањима и она ће се наставити у наредном периоду“, казао је Катић, а саопштено из Министарства економског развоја.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here