У галерији „Јосип Бепо Бенковић“ изложба акварела Босиљке Бакочевић

Изложба под називом „Акварели“, ауторке Босиљке Бакочевић биће отворена вечерас у 20 сати у галерији „Јосип Бепо Бенковић“.

Босиљкин рад се базира на истраживању ефемерних елемената технике акварела са посебним освртом на свјетлост и воду.

Умјетница о својој инспирацији истиче: „У почетку су се на њима налазили пејзажи, сада су то биљне форме из којих извлачим колорит, сруктуру линија, посматрам међусобни утицај површина из којих настаје свијет довољан самом себи. Сваки повучени потез представља моју емоцију у датом тренутку. Ослањам се на флоралне мотиве који ме уче промјенљивости, почев од својих свјежих фаза до увелих облика. Својим радом желим да ставим акценат на то да реакција на природу је заправо огледало нас самих. Према Паул Клее-у, дијалог са природом је цондитио сине qуа нон, нешто без чега се не може, неопходност, јер је човјек дио саме природе. Када умјетник посматра природу, варирају комбинације погледа чак и када су обоје непромијењени“.

Босиљка Бакочевић је недавно магистрирала на Факултету ликовних умјетности на Цетињу у класи професора Ратка Одаловића, на теми акварела.

Босиљкин рад је награђен плакетом Универзитета Црне Горе за постигнуте успјехе из области умјетности у 2021. Министарство културе Црне Горе одабрало је Босиљку да учествује у ИПА пројекту МОНЕТ и умјетничкој лабараторији у археолошком музеју Рибецо у Бриндисију (италијанска регија Пуља). Награђена је другом наградом компаније Луштица Девелопмент на конкурсу „Celebrating Young Talents ”.

Умјетница је имала прилику да рад презентује на престижном догађају Арт Маркет Будапест 2021 и 2022. године.

Чланица је УЛУЦГ од 2021. Имала је велики број колективних изложби у земљи и иностранству, а ово је њена четврта самостална изложба.

Посјетиоци галерије „Јосип Бепо Бенковић“ поставку могу погледати до 30. јуна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here