Епископи Лонгин и Кирилo предводили службу у цркви на Топлој – обиљежавање храмовске славе Спасовдана

Епископи Лонгин и Кирилo предводили службу у цркви Св. Спаса на Топлој дали су допринос у присуству бројних вјерника и представника града обиљежавању храмовске славе Спасовдана. Литија кроз град са моштима светих Јасеновачких мученика, биће ношена након вечерње службе од 17 часова.

Поводом празника Вазнесења Господњег, славе храма Светог Спаса на Топлој, служена је Света архијерејска литургија, коју су предводили Епископи новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин и буеносајрески и јужно – централноамерички и администратор Митрополије загребачко-љубљанске Кирило, уз саслужење локалног свештенства. Бројни вјерници дошли су на поклоњење моштима Јасеновачких мученика, које су у Херцег Новом.  

-Много се радујемо што су међу нама мошти светих Јасеновачких мученика, које можете да цијеливате. Ово је велики благослов за наш град, за овај народ божији којем се вијековима овдје Богу моли…Велика је част што су међу нама наши драги архијереји, поздравио је архијерејски намјесник херцегновски, протојереј ставрофор Обрен Јовановић,  присутне владике Лонгина и Кирила, као и Хусеин ефендију херцегновског, конзула Републике Србије Мићу Роговића, предсједницу Скупштине Црне Горе Данијелу Ђуровић, предсједника Општине Стевана Катића, предсједника СО Херцег Нови Ивана Отовића, потпредсједника Општине Мирка Мустура и друге представнике локалне управе и града.

– Владика Лонгин је велики добротвор, пријатељ нашег блаженопочившег митрополита Амфилохија и митрополита Јоаникија. Владика Лонгин сабира народ , доноси нам овдје благослов Св. Мардарија љешанског, чикашког и либертвилског. Св. Мардарије рођен је у Љешанској нахији,  његове мошти се чувају у манастиру у Либертвилу, гдје је сједиште нашег владике, гдје долазе наш народ из Америке. Владика Лонгин доноси нам љубав вјерног народа његове Епархије. Увијек сте нам добро дошли, много пута сте били у Црној Гори, а први сте пут овдје у овом храму, представио је отац Обрен – владику новограчаничко-средњезападноамеричког Лонгина.

-Са нама је наш брат који је више пута овдје био владика Кирило, који нам доноси благослове јужног континтента Америке, а однедавно је и администратор Загребачко-љубљанске епархије. Он је такође с нама носио крст у нашој заједничкој духовној борби да опстанемо, да одбранимо светиње. Ми смо уз помоћ ових божијих људи успјели  са народом божијим да одбранимо светиње и да данас су торжеству славимо Вазнесење Христово и све празнике у славу Божију.

Ништа не би било да нема овог дивног народа, који је увијек са својом црквом и у тој симбиози, заједништву много смо јачи. Свима вама хвала,што нам доносите благослове, што долазите у храмове, што помажете да ова светиња живи у овом граду… Нека сте сви благословени и срећна слава, честитао је празник Вазнесења Господњег отац Обрен Јовановић.

Епископ Лонгин поздравио је вјернике и честитао славу храма Вазнесења Господњег:

– Драго ми је што сам овдје данас са вама на богослужењу и да видим овај лијепи храм, за који кажу да је саборна црква. Иконе говоре много о људима који су га подизали, о богатству њиховог срца, о доброти, о вјери у Бога. Подсјећају ме на цркве на приморју у Далмацији гдје сам дуго службовао, учио школе. Радост ми је служити овдје на овај велики празник са нашим владиком Кирилом, свештеницима, оцем Радомиром којег дуго година познајем и оца Обрена.

То су сарадници нашег увијек у сјећању митрополита Амфилохија, који је много помогао нашем народу у дијаспори. Његов утицај био је јачи него глас цијелог сабора СПЦ…Ја сам долазио код доброг владике, сада митрополита Јоаникија. Долазио сам у Црну Гору и раније, да се поклоним светињама, светом Василију Острошком…Мошти владике Мардарија Ускоковића рођеног овдје, се чувају у манастиру Св. Саве у Либертвилу код Чикага. Његове нетрулежне мошти извађене су послије 82 године и лијече ране и болести тијела и душе. На поклоњење долазе и ту се окупљају наши и други народи – Американци, Руси, Украјинци, Румуни… Манастир у Либертвилу је постао духовно средиште. Владика Мардарије је одавде као и Севастијан Дабовић наш апостол православља, први православни свештеник у Америци, ненадмашни мисионар који је стигао и до Јапана. Имајући такве апостоле уз светитеља Никoлаја Велимировића, чије су мошти 30 година биле у Америци, држимо вјеру своју тамо и остаћемо што су наши преци били, волећи и поштујући друге. Важно да живимо вјером, поручио је између осталог, владика Лонгин.

У храму Св. Спаса у 17 часова биће вечерња служба, а у наставку ће бити ношена литија са моштима светих Јасеновачких мученика.

 Због одржавања традиционалне Спасовданске литије саобраћај за сва возила биће забрањен на потезу од раскрснице Његошеве са Улицом Мића Вавића (зграда Новљанке) до Улице Саве Ковачевића и у Улици Партизански пут.

Забрана ће бити на снази од 17:00 сати до завршетка литије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here