Дамјан Ћулафић: Борба против мафије за економски опоравак државе

Дамјан Ћулафић

Парламентарни избори 2023.

Посљедњих година били смо изложени манипулацији, ограничењима наших способности и атмосфери гдје се узимало од поштеног рада док су се други непоштеним радом богатили и замазивали нам очи да нешто раде за добробит народа, поручио је Дамјан Ћулафић, кандидат за посланика на изборној листи “Алекса и Дритан, Храбро се броји!“ и функционер Демократа.

-Данас, осам година касније од оснивања Демократа, излазимо на изборе одлучни да завршимо започети посао. Желимо да успоставимо сигурност и стабилност, да ставимо живот на прво мјесто, да осигурамо безбједност и правду. Основа за остварење нашег програма за економски опоравак грађана је борба против мафије и позивамо вас да се око тога удружимо. Важно нам је да ову борбу воде поштени људи и залажемо се за поштење у политици. За системску борбу против корупције предлажемо:

Транспарентност, одговорност и поштење су основа нашег дјеловања;

Захтијевамо транспарентно финансирање политичких странака и јачу контролу изборних кампања;

Залажемо се за ефикасне антимафија мјере и казнени прогон корупције, за правична, отворена и слободна суђења, за веће казне за сва дјела учињена у вези са корупцијом и за успостављање мјера превенције за борбу против корупције. Имамо јасан план заштите жвиждача, затим за сузбијање корупције у јавном сектору, за изградњу нових начела у сектору јавне набавке, за сузбијање корупције у здравству, повећање казне и оштре санкције за свакога ко прима мито. Имамо јасан план како да мотивишемо способне људе да се укључе у рад независних тијела који ће радити на борби против корупције, успостављању и стварању амбијента непристрастних институција и слободе медија; Имамо јасан план који је свеобухватан, који истовремено ради и на превентиви и на едукацији људи како да препознају и сузбију корупцију. Имамо сет законских аката који ће у најкраћем могућем року помоћи да се спроведе казнени прогон свих људи који су дио мафије, који им помажу или који их штите. Према студији ОЕЦД која је спроведена у Црној Гори буџетски губици који настају  због корупције износе готово 2 милијарде еура. Знате шта све држава може са тим новцем? Знате колике би биле плате и пензије када би приходе убирала држава, а не кланови? То желимо да вам покажемо. Поставили смо реалне циљеве и рокове и знамо да је борба за поштење у политици наша тачка спајања и наш заједнички посао, саопштио је Ћулафић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here