Петар Поробић: Црногорски ватерполо кадар је да остане у свјетском врху

Петар Поробић, некадашњи тренер “Јадрана”, селектор ватерполо репрезентације Србије и Црне Горе, селектор репрезентације Црне Горе која је у Малаги 2008. године освојила титулу првака Европе, други пут је на челу репрезентације Кине.

Са свим иностраним екипама и репрезентацијама које води, Поробић је увијек радо виђен гост на Шкверу и у Херцег Новом. Овога пута је са својим сарадником Младеном Кликовцем из Котора стигао са репрезентацијом Кине да би тренирали са селекцијом Црне Горе у скопу припрема за Свјетско првенство у Јапану и за Азијске игре у октобру у Кини.

Поред свакодневних тренинга сутра (понедељак, 22. мај) ће на Шкверу у 20:00 сати бити одиграна и званична утакмица између репрезентација Црне Горе и Кине.

-Послије припрема у Шпанији и Њемачкој, односно Будви, планирано је да радимо овдје са репрезентацијом Црне Горе. Кинеској селекцији то много значи да би се што боље спемили за Свјетско првенство, јер нас у Фукуоки очекује доста тешка група. Овај рад у Херцег Новом је само увод у један непосредни задатак и циљ да се као репрезентација организујемо и подигнемо квалитет за Азијске игре, које се одржавају почетком октобра. Домаћин је кинески Олимпијски комитет и те игре су наш превасходни такмичарски циљ, рекао је за наш портал Петар Поробић.

Он је у Херцег Нови стигао са селекцијом која двије и по године није била у погону.

-Они су само тренирали у клубовима, јер репрезентација није функционисала. Кина је одсутна са великих такмичења од Казања и тамошњег Свјетског првенства 2014. године. То је дугачак период. Нема нових младих играча и то је дио мог посла којим сада нисам задовољан, јер је тешко покренути тај систем рада са младима. То је и један од разлога што је Кинеска репрезентација иста од прије двије-три године и зато су нам свака утакмица и турнир важни. Искористићемо зато на најбољи начин рад са репрезентацијом Црне Горе и репрезентацијом Холандије која такође долази у Херцег Нови, до 1 јуна до када остајемо у Црној Гори. У склопу припрема за првенство у Јапану идемо за САД гдје ћемо радити са америчком репрезентацијом коју води Дејан Удовичић, а онда се враћамо се у Кину гдје ћемо имати завршне припеме за мундијал. Играмо у групи са Италијом, Француском и Канадом. То је прилика да одиграмо једно велико такмичење и осјетимо како изгледају ривали из свјетске ватерполо елите, поручио је Поробић.

Када је ријеч о свјетском ватерполу, каже да је конкуција никад јача и да прати рад и резултате репрезентације коју је накада као селектор водио.

-Владимир Гојковић својим радом и ентузијазмом покушава да првазиђе све проблеме које носи подмлађивање. Оно што све треба да забрине је очигледан пад квалитета клупског ватерпола. Подмлађени “Јадран” одржава примат у Црној Гори. Забрињава испадање “Приморца” из Премјер регионалне лиге, и то је знак да треба нешто урадити да се подигне тај ниво у Херцег Новом, Котору и Будви и да се омогуће услови да се овим ватерполо центрима прикључе Погорица и, ако је то могуће Никшић. Црногорски ватерполо има велики потенцијал, али неће бити лако. И руги раде и улажу овај спорт знатно више од нас, али мислим да смо кадри да подигнемо квалитет који би нас оставио у свјетском врху, закључио је Петар Поробић, који је по резултима и ватерполо знању међу најбољим свјетским ватерполо тренерима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here