Јаков Милатовић положио заклетву и ступио на функцију предсједника Црне Горе

Фото: Скупштина Црне Горе

Церемонија инаугурације новог предсједника Црне Горе Јакова Милатовића одржана је на свечаној сједници Скупштини Црне Горе, а присуствовали су јој бројни високи званичници из земље, региона и свијета.

Милатовић је у говору који преносе бројни медији, након инаугурације рекао је да осјећа посебну част и понос што полагањем заклетве преузима дужност предсједника

-Сматрам привилегијом, али и највећом одговорношћу, што сам добио прилику да будем на челу земље у којој сам рођен, коју бескрајно волим, у чије темеље су животно ђело уткале генерације мојих предака…И да сам могао да бирам, родио бих се баш овђе, на најљепшем парчету земље протканом вишевјековном борбом за опстанак, ушушканом између мора и камена. Инспирацију на функцији тражићу у надахнућу Балшића, Војислављевића, Петровића, антифашистичкој борби Црне Горе и прегалаштву постратних генерација. Бићу истински предсједник свих грађана, независно од њихове политичке, вјерске и националне припадности или било ког другог личног својства.

Смјена политичког естаблишмента и консолидација наше демократије буди оптимизам да ћемо у наредном периоду с пуно више заједништва рјешавати отворена питања која су од виталног значаја за будућност Црне Горе. Посао који нас очекује неће бити краткорочан и лак. Елиминисање унутрашњих пођела, изградња јаких институција, непристрасна дистрибуција правде, друштво једанких шанси… захтијеваће пуну посвећеност. Пођеле бивају изазиване вјештачки, често с намјером да се прикрије растакање општих добара и увећање личног богатства. Вријеме је да изађемо из бусија и да се окупимо око онога што је заједнички именитељ свих – а то је љубав према Црној Гори. Представљаћу сваког од нас у напорима да тамо гђе су нас дијелили изнађемо слогу. Помирена Црна Гора је једина права Црна Гора, поручио је, између осталог, Милатовић.

-Никад више не смијемо дозволити да се било који појединац осјећа обесправљено. Моја мисија је Црна Гора једнаких шанси за све грађане, у којој су вриједан рад и образовање главни фактори за успјех у животу. То је моја прича за коју желим да постане прича свих нас у Црној Гори. Бићу кохезивни фактор у заједничкој борби за бољу Црну Гору. Изградња демократских институција задатк је свих. Систем креиран по мјери једна партије није издржао изазове након смјене власти. Надам се да смо из тога извели поуке које ће нам омогућити да изградимо јаке институције. Правни систем такође захтијева унапређење. Не треба да јуримо већине, ни двотрећинске ни тропетинске, већ да тражимо консензус у изналажењу бољих рјешења. Једино тако ће Црна Гора бити на добитку. У оквиру својих овлашћења спреман сам да будем генератор свеопштег дијалога потребног за постизање консензуса за именовања у правосуђу и убрзања нашег европског пута, поручио је између осталог Милатовић.

 Званице су говор Милатовића поздравиле аплаузом.

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић је казала да жели Милатовићу да његово обављање дужности предсједника буде на добробит Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here