Уређаји са филтером за елиминацију непријатних мириса на 10 пумпних станица колектора

Пумпа код Милашиновића плаже

Екипа инжењера, из београдске компаније Водинг – 92,  који су ангажовани на изради и примјени Акционог плана за реконструкцију колектора обишли су данас пумпне станице на којима ће бити постављени уређаји са специјалним филтерима, за неутрализацију непријатних мириса.

Друштво за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови, ангажовало је стручни тим, који ће етапно реализовати активности на санацији постројења и колектора. Неопходно је да што хитније ријеше проблем непријатних мириса, у близини пумпних станица и шахтова на шеталишту и  дуж ривијере, казао је за РТХН  извршни директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре Милан Зарић:

– По Акционом плану који је усвојен са тимом инжењера из Београда, практично се кренуло у процедуру. Пројекат елиминације непријатних гасова је у завршној фази, практично до краја идуће недеље. Овдје су инжењери да би ријешили проблем, јер је свака пумпна станица прича за себе. Снимљене су пумпе, углавном, због конструкције која се мора да постави са уређајем који имају специјалне филтере за неутрализацију непријатних мириса. То ће бити брзо готово, преостало је да се само одради процедурални дио, тендерски, објаснио је Зарић.

У току су припремни радови и одређење локација гдје ће монтирати специјалне уређаје:

– До сваког мјеста гдје буде уређај постављен, мора да се изведе одговарајућа инсталација, што подразумијева цјевни систем и електричну компоненту. Што се тиче ривијере на свакој пумпној станици је предвиђен неутрализатор непријатних мириса.

Данас ће  бити завршен дио ремонта на главној пумпној станици у Мељинама. Расписан је тендер за набавку дробилица, сјецкалица и нове пумпе. Више се то не смије догодити. Срећа  је да се та хаварија догодила почетком године, а не смијемо ни да помислимо шта би било да се десила у сусрет сезони, оцијено је Зарић.

Машински инжењер, члан пројектног тима, који је ангажован испред компаније Водинг-92 у изради Акционог плана Драгољуб Кос је казао да су на позив инвеститора дошли да дуж цијеле трасе колектора од Игала до Мељина, односно, од Мељина  до Бијеле  на потезу 10 пумпних станица – сниме могућа мјеста за постављање уређаја за пречишћавање ваздуха:

 – Та мјеста смо бирали како би се доводна инфраструктура, односно, цијеви и каблови са постојећих елекро-ормана били што краћи и да грађевински радови буду што мањег захвата, како би постигли рокове прије туристичке сезоне. Пројектна документација за машински и електро дио уређаја је завршена, а идеја је да буду типски уређаји да се поставе на бетонске плоче, монтирају, повежу и пусте у рад. Интересантно је да ће уређај имати временски релеј и он ће се аутоматски укључивати у 8 и радиће до 24 часа. Ујутро ће се аутоматски укључити. Системом елиминације на филтер уређају ћемо у великој мјери имати неутралисане непријатне гасове, који се шире, углавном, на том подручју пумпних станица, констатовао је Кос.

Постављање неутрализатора непријатних мириса, представља  реализацију дијела Акционог плана. Комплетан посао на санацији постројења и колектора радиће етапно, кроз све дионице и дефинисана техничка рјешења у оквиру плана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here