Без договора на састанку родитеља ђака подручног одјељења у Игалу

Ни након јучерашњег родитељског састанка није нађено рјешење за нормално одвијање наставе ученика подручног одјељења ОШ “Дашо Павичић” у Игалу, које плави током кишног периода, јер родитељи и даље одбијају да их шаљу у Суторину. Договорено је да се одржи сједница Савјета родитеља, са које ће закључке послати Министарству просвјете.

Састанку на коме је било око 70 родитеља присуствовали су генерална директорица Генералног директората за предшколско, основно и инклузивно образовање Александра Kуч,  секретарка Секретаријата за локалну самоуправу Весна Самарџић,  председник МЗ Суторина Боро Лучић и директорица ОШ “Дашо Павичић” Босиљка Перуновић.

И након два сата договор није постигнут јер су родитељи против преласка у школу у Суторини, а ни њихов предлог да се просторије подручног одјељења у Институту реновирају, није прихваћен, казала је за РТХН директорица највеће херцегновске основне школе, Босиљка Перуновић.

Босиљка Перуновић, директорица ОШ „Дашо Павичић“

-Покушали смо да нађемо заједничко ријешење понудивши школу у Суторини, али родитељи и даље показују отпор. Имали су предлог да се изнајмљене просторије Института  реновирају, али то није наше власништво, нити власништво Општине. Не зна се још да ли ће се Институт приватизовати, тако да Министарство нема ингеренција да улаже нити да реновира било шта од тога. Састанак је трајао два сата, и на крају је закључак био да одрже Савјет родитеља и да закључке пошаљу мејлом Александри Kуч, како би Министарство узело у обзир и њихове предлоге, и на основу тога ће Министарство заједно са управом школе донијети коначну одлуку.

На констатацију родитеља да и школа у Суторини прокишњава, Перуновић одговара да је ријеч о мањем проблему, који ће бити ријешен чим дозволе временски услови, те да ће до почетка следеће школске године сви услови бити задовољени.

-Истина је да у улазу школе на једном мјесту цури вода, и од су се од кондензације појавили трагови на зидовима. Kада престану ове кише и наступи лијепо вријеме треба да се подигне кров и да се види гдје то цури. Значи, у питању је само једно мјесто и то није нешто што се не може током љета завршити. Знате да је школа у Суторини у фази реновирања које још није завршено, али гарантујемо да ће следећа школска година ту почети са оговарајућим условима, примјереним дјеци од првог до четвртог разреда, просторно је све обезбјеђено и мислим да је то један лијепи амбијент.

Позитивно је што је један број родитеља, након састанка, ипак изразио спремност да дјеца пређу у школу у Суторини, уколико им буде обезбјеђен бесплатан превоз.  

-Било је ту родитељи који су остали да са мном поразговарају након родитељског, који апсолутно немају ништа против тога уколико буде обезбијеђен превоз који је понудило Министарство у сарадњи са локалном управом – да ће подијелити трошкове тако да родитељи неће плаћати превоз. Било је родитеља који су рекли, ако буде превоза и гријања, а наравно да ће бити и има га, да им не представља никакав проблем што ће дјеца похађати наставу у Суторини.

Kада је ријеч о бојазни за безбједност дјеце, Перуновић је истакла да школа није би близу магистрале,  да је комплетно ограђена, да постоје паркинг и велика капија за улазак дјеце, тако да апсолутно немају додир са улицом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here