Апел етажним власницима да сами уређују простор око стамбених зграда

Измјенама Одлуке о комуналном реду прописано је да су етажни власници, односно, органи управљања стамбеним зградама, дужни да организују и одржавају простор око стамених зграда, што је раније било у надлежности Комунално – стамбеног предузећа и Чистоће.  

Етажни власници су дужни да организују редовно кошење, одржавање дворишта и простора око стамбених зграда. Начелница Службе за инспекцијске послове у Општини Херцег Нови Марија Андрић за РТХН је казала, да су станари обавезни организовати радове око стамбених зграда:

– Ријеч је о одржавању спољне расвјете око зграда, уређењу зелених површина, мобилијара, одржавању паркинг мјеста, ако припадају стамбеној згради. Јавне површине до сада су биле у надлежности одржавања Комунално – стамбеног предузећа, што је било прописано кроз програм и план рада овог предузећа, подсјетила је Андрић.

Ступањем на снагу нове Одлуке о комуналном реду за одржавање надлежни су власници стамбених зграда:

– Комунални инспектори за хортикултуру почели су да обилазе стамбене зграде и упознају власнике о новинама у комуналном реду. Потешкоће представљају стамбене зграде, чији су власници ван Црне Горе. У том случају ћемо путем извршења  дати налог Комунално – стамбеном предузећу да они обаве уређење зелених површина, кошење траве и по доласку власника станова биће извршена регресна наплата трошкова.

С обзиром, да је примјена одлуке о комуналном реду новина, инспектори превентивно дјелују, упознају станаре, те издају налоге да се сами организују и уреде простор око стамбене зграде. Андрић напомиње да ће убудуће кажњавати етажне власнике, који се не буду придржавали правила о одржавању стамбених зграда. 

2 COMMENTS

  1. Sta je predvidjela Odluka o komunalnom redu , kada je u pitanju crkvena imovina , prostor oko crkava i groblja oko istih?
    Crkve i groblja se istim planom i program kose vise puta godisnje.
    Za ove radove na nivou godine potrebna je jedna ekipa u okviru K S P

  2. Gradjani Herceg Novog
    etazni vlasnici su bez povlastica koje proisticu iz vlasnistva na nekretninama, parkiranja, odrzavanja povrsina oko zgrada.Zar ne bi bilo pristojnije da ne izmisljate probleme koje Vam pravimo vec da imamo isti tretman kao gradjani HN.Ako obaveze po osnovu boravisne takse izmirujemo bez obzira na to sto u nekretninama borave clanovi porodice pitam se da li ste i Vi takvi obveznici? Cenovnici koje utvrdjuje Vasa
    SO tempirane su za nas dolazak i nakon odlaska vracaju se na „normalan nivo“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here