Усвојена Одлука о продаји општинског земљишта – наставак сједнице 15. маја

Одборници локалног парламента данашње засиједање завршили су усвајањем Предлога одлуке о продаји парцеле на Жвињама гдје је у плану изградња спортско рекреативног објекта. Сједница локалног парламента биће настављена у понедељак 15. маја у 9:00 сати.

Предлагач одлуке Јелена Поледица казала је да је Општина од 2009. године први пут добила сагласност за продају имовине.

-Катарстарска пацела је формирана на основу Одлуке овог парламента о утврђивању локације о постављању привремених објеката, односно изградњи локалног објекта од општег интереса на Жвињама. Од кабинета је покренута иницијатива да се добије сагласност да би се продала имовина, а за реализацију претходне одлуке. Продаје се 22,917 m² по цијени од 50 еура по квадрату, а почетна цијена на аукцији би била 1.146.000 еура. Аукција ће се водити у складу са одредбама Закона о државној имовини у складу са одредбама уредбе продаје и давања у закуп ствари у државној имовини и одредбама уредбе о продаји акција и имовине путем јавне аукције, објаснила је Поледица.

Одборник ДФ Никола Вуксановић казао је да би средства од продаје дијела имовине требало уложити у санацију лукобрана.

– Став Нове српске демократије је да се од 50% продаје уложи у заштиту лукобрана и да толико средстава опредјели Морско добро.

Марко Лучић сматра би требало сачекати са доношењем одлуке јер је неопходно уредити комплетну инфраструктуру.

-Свуда се путна инфраструктура, водовод уради па се онда крене у продају. Тиме добијамо већу вриједност, казао је Лучић и питао зашто се не би ишло у приватно јавно партнерство. 

Владимир Косић из ДПС-а казао је да не треба данас доносити одлуку већ је анализирати.

– Треба да стварамо амбијент инвеститорима а не да им стварамо објекте од општег интереса, казао је Косић.

Никола Самарџић у име клуба Демократа казао је да ће гласати за ову одлуку и да је цијена 50 еура по квадрату реална „за крш и макију“ која је у општинском власништву, те да су по истој цијени и мјештани продавали своју земљу на тој локацији.

-Ово је једна од најпоштенијих продаја у историји Црне Горе, казао је Самарџић.

-Овај Предлог Одлуке донесен је преко ноћи и треба размислити и направити Студију, јер има много питања за струку, казао је одборник ДПС-а Боривоје Вуковић.

Предсједник Општине Стеван Катић казао је да се овдје може анализирати шта Општина добија, а шта не.

-Ту нема квадрата земље, све је крш. Ово је најпоштенија продаја не само у Херцег Новом, него у Црној Гори. Данашња тржишна цијена је 50 еура. Није ништа унапријед договорено и ради се транспарентно, казао је Катић и додао да није чуо ниједан ваљан разлог зашто би се ова одлука повукла са дневног реда.

На данашњем засиједању је саопштено да ће ванредна сједница бити одржана 2. јуна, а на њој ће се, између осталог, расправљати о предлозима које су тражили одборници ДПС-а, а то су информација о стању примарне здравствене заштите, информација о раду комисије за припрему туристичке сезоне и информација о преузимању пута Мељине – Петијевићи, као и о стању у обрзовним установама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here