Локални парламент тражи да ново предузеће за трајектни превоз буде у Херцег Новом

Одборници локалног парламента на 13. редовној сједници били су једногласни код усвајања закључака везаних за трајектни превоз.

Закључак 1: Скупштина општине инсистира да Влада Црне Горе оснује посебно предузеће, које ће се бавити трајектним превозом, а чије сједиште би било у Херцег Новом.

Закључак 2: СоХН аплеује на Владу да Оптина Херцег Нови буде већински заступљена у власничкој и управљачкој структури будућег привредног друштва, чија ће основна дјелатност бити пружање услуга трајектног превоза.

Закључак 3: СОХН позива Владу Црне Горе да покрене одговарајуће предуслове за премошћавање Бококоторског залива, изградњом моста или тунела, како би се трајно ријешио проблем саобраћајне повезаности Херцег Новог.

Закључак 4: СОХН тражи од ЈП Морско добро да мјештани Каменара и они који у том мјесту посједују некретнине имају веће повољности од осталих грађана Херцег Новог, односно да буду ослобођени плаћања превоза трајектом, а све то због буке и гужве нарочито у љетним мјесецима што угрожава њихово свакодневно функционисање и бављење туризмом.

Одборници херцегновског парламента сагласни су да би требало да буде основано државно предузеће које би се бавило трајектним превозом и да његово сједиште буде у Каменарима.

Отварајући расправу по другој тачки дневног реда 13. редовне сједнице локалног парламента – Информација о раду општинске Комисије за рјешавање проблема и статуса трајектне линије Каменари – Лепетане, потпредсјендик Општине Мирко Мустур, подсјетио је на раскид уговора између Морског добра и Поморског саобраћај и да концесија за трајектну линију никад није успостављена, као и на догађаје након раскида тог уговора, али и на историјат трајектне линије.

Локална управа се умијешала у овај проблем како би заштититла интересе града и  грађана Херцег Новог, због чега је и формирана комисија, која је имала техничку, а не политичку улогу, казао је Мустур.

Интенција је била да се Влади предложи да се за грађане Херцег Новог и Тивта формирају минималне економске цијене, односно да на њима нема зарада, већ да се покрију трошкови, као и да се мјештанима са Луштице потпуно укине наплата карата.

Одузимањем концесије, организатор посла постало је Морско добро, а сједиште компаније, које је током државног и током приватног пословања, било у Херцег Новом. Како наводи Мустур, бенефит ће остваривати онај град у којем је сједиште ове компаније, а то ће у наредном периоду бити Будва.

Сматра да је посао урађен траљаво, због чега су настале гужве и проблеми, што се ријешава тренутно. Поручио је да су све одлуке биле на нивоу  Владе, комисија је само давала сугестије.

Никола Самарџић предложио је да ЈП Морско добро откупи  непокретну имовину од Поморског саобраћаја и да у Каменарима остане сједиште поморског саобраћаја, тј. канцеларије ЈП Морско добро а не да оне буду у Лепетанима. 

Такође од ЈП Морско траже да мјештани Каменара имају веће повољности од осталих грађана ХН , односно да буду ослобођени плаћања превоза трајектом за све мјештане са сталним боравком а све то због буке и гужве нарочито у љетним мјесецима што угрожава њихово свакодневно функционисање и бављење туризмом.

Предсједник Општине Стеван Катић је казао да је читав посао око преузимања трајектне линије требало да буде припремљен квалитетније.  Истиче да су као представници локалне управе инсистирали на неким повољностима које би имали грађани Херцег Новог  а да су реаговали и по сазнању да Морско добро намјерава да наплаћује таксу приликом подношења захтјева за повлашћену цијену карте. 

– Следећа Влада Црне Горе треба да донесе одлуку о формирању заједничког предузећа и ја сам увијек инсистирао да то мора да буде или заједничко или само новско у одређеним процентима са Морским добром и општином Тиват док се не укине ЈП Морско добро. То су ставови свих општина са црногорског приморја али да би се до тога дошло на потезу је државни парламент који мора да промијени неколико закона, казао је Катић.

Створили су се сви предуслови за рјешавања питања премошћавања Бококоторског залива, сматра Катић, што би ријешило саобраћајне гужве.

-Пред новом Владом је озбиљан задатак да ријеши то питање а да се сви трајекти који су стигли или ће стићи пошаљу на резање, закључио је Катић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here