Готово 80 одсто купалишта у Херцег Новом није стављено у функцију

У току је акција Службе Морског добра у свих шест приморских општина у којима су закупци били у обавези да купалишта  ставе у функцију 1.маја.

Како је за РТХН казао руководилац Службе за контролу Морског добра Срђан Радић,у Херцег Новом готово 80 одсто купалишта није стављено у функцију:

– Одговор на стање у Херцег Новом подијелио бих у два дијела. Први је да је чистоћа на задовољавајућем нивоу. С обзиром на обавезу да су купалишта морала да буду спремна 1. маја, обиласком терена установили смо да многа нису стављена у функцију. Нису обиљежена од стране мора, ни онај минимум за почетак.

Након наших службених забиљешки, Служба за уступање и управљање лукама ће свим корисницима изрећи опомене, у зависности да ли је у питању тежа или лакша повреда уговорних обавеза. Близу 80 одсто наших корисника није на задовољавајући начин испоштовало уговорну обавезу да купалиште стави у функцију 1. маја, оцијенио је Радић.

Сви закупци су обавезни да обезбиједе спасиоце на купалиштима:

– Веома је тешко да можемо да прогледамо кроз прсте, с обзиром да је у питању спасавање живота. Али за прву контролу нећемо бити толико ригорозни, јер имамо информацију да је полагање за спасиоце у Црвеном крсту од 22. до 28. маја, тако да ћемо дати прилику нашим корисницима да обезбиједе довољан број спасилаца, сагласно постојећим правилима. Након тога извршићемо поновну контролу купалишта и нећемо бити милостиви по том питању и ту нема компромиса, сматра Радић.

Један од ријетких корисника који је ставио хотелске плаже Делфин, Парк и Кумбор у функцију и прије рока, јесте власник компаније Царине Чедо Поповић:

 – Ми увијек сваку обавезу реализујемо чак и прије времена. Имамо максимално добру сарадњу са Морским добром и они нам увијек излазе у сусрет. Наша купалишта испред сва три хотела су уређена и стављена у функцију. Хотели су препуни, задовољни су гости и ми смо задовољни, само остаје да тако и наставимо, очекује Поповић.  

Он наводи проблем недовољног броја спасилаца у Црној Гори. Сматра да се овом питању мора приступити на другачији начин. Предлаже да се формира комисија пред којом ће кандидати полагати, с обзиром да код нас постоји доста ватерполиста, добрих пливача, који не могу да проведу седам дана у Сутомору на обуци за спасиоце.

Да је неопходно поједноставити процедуру за полагање за спасиоца на мору, сагласан је и руководилац Службе за контролу у Морском добру.

Служба за контролу иницираће на највишем нивоу, да се сагледају законске могућности, како би се могле прихватити и међународне лиценце за спасиоце. Спасиоци из иностранства жељели су да помогну туристичку понуду Црне Горе. За сада је само Црвени крст адреса, која се правно признаје за полагање испита, потврдио је Радић, уз констатацију да на територији Црне Горе нема довољног броја спасилаца, с обзиром на број купалишта и потребе нашег приморја.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here