Јавни позив за пољопривредна газдинства у оквиру ИПАРД програма

Представнице Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде су у Великој сали Скупштине општине Херцег Нови представиле пети ИПАРД јавни позив за Мјеру 1: Инвестиције у физички капитал пољопривредних газдинстава, који ће трајати 30 дана, почевши од 15. маја.

Како је објаснила Милица Перуничић из Директората за плаћање у ресорном министарству, херцегновски пољопривредници, као и они регистровани за дјелатност рибарства, су у Скупштинској Сали били у прилици да се детаљније упознају са могућностима подршке

-Јавни позив ће бити расписан 15. маја до 15. јуна. Рок реализације инвестиције је 30. јун 2024. године. На располагању је нешто више од 2 милиона 180 хиљада еура. Наши корисници кроз Мјеру 1 могу бити сва правна и физичка лица која се регистрована у Регистру пољопривредних газдинстава до дана објаве јавног позива, односно 15. маја. Апелујемо на све оне који нису у овом Регистру да посјете савјетодавне службе својих општина и да заврше тај дио, казала је Перуничић.

Новитети у односу на претходне јавне позиве, је информише Перуничић што сада корисници могу аплицирати за опрему и механизацију.

-Оно што је остало исто јесте да су прихватљиве све инвестиције које су веће од 10 хиљада еура без ПДВ-а. Новина је и битно је нагласити да је ПДВ у овом случају прихватљив трошак, односно када корисници добију уговор о инвестицији добијају потврду од стране Директората за плаћање и са том потврдом могу куповати опрему, механизацију, а ПДВ не плаћају, рекла је она.

Износ подршке је 60 одсто од укупно прихватљивих трошкова, а за одређене дјелатности опредијељена је и додатна подршка.

-Уколико је изнад 600 метара надморске висине, износ подршке износи 70%, и додатних 10% уколико је инвестиција везана за стајњак, отпадне воде, фото панеле, секторе рибарства, пчеларства, аква културе, све оно што се иначе презентује кроз ИПАРД 2 пројекат већ годинама, закључила је Перуничић.

Пољопривредним газдинствима омогућено је и авансно плаћање у износу до 50 одсто одобрене подршке, као и фазно плаћање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here