Дан жалости поводом трагичних догађаја у Републици Србији

Општина Херцег Нови/ заставе на пола копља

Поводом трагичног страдања  дјеце у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, и жртава трагичног догађаја у Младеновцу, Влада Црне Горе у складу са Законом о државним симболима и Дану државности прогласила је данас Дан жалости.  Уз изразе дубоке жалости и туге придружујемо се свим изразима  саосјећања  које су упутили бројни грађани и представници јавног живота  од уписивања у Књигу жалости у Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом, до одгађања културних и забавних манифестација, док је музика прилагођена дану жалости у Црној Гори.  У Србији је проглашена тродневна жалост.  

У складу са одлуком Владе Црне Горе да недјеља 7. мај буде Дан жалости, поводом страдања грађана и грађанки Републике Србије који су трагично изгубили животе, Трка сјећања и програм “Срце бира Драгољуба” који су планирани данас, одгођени су. О новом термину одржавања трке и програма на Шкверу јавност ће бити благовремено обавијештена.  

Заставе су на пола копља на згради Општине Херцег Нови, зградама јавних установа и привредних друштава чији је оснивач Општина Херцег Нови и објектима мјесних заједница.Тако је и у другима општинама у Црној Гори.

За вријеме Дана жалости забрањено је емитовање музике, односно одржавање програма забавног садржаја на јавним мјестима. Електронски и други медији, организатори јавних програма и садржаја дужни су да своје програме и садржаје прилагоде Дану жалости.

 Књига жалости у Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом, поводом највеће трагедије у савременој историји Републике Србије, биће отворена до понедељка.

Грађани могу да се упишу  у Књигу жалости у Генералном конзулату Републике Србије на Белависти, данас до 13 часова и сутра од 08:30 до 15 часова и 30 минута.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here