Херцег Нови изузетно повољна дестинација за развој креативних индустрија

Савез електронских спортова Црне Горе, заједно са НВО „4Future (4F)“ и Секретаријатом за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег Нови, приредио је у Портоновом двије панел дискусије на тему „Будућност и значај гејминга и електронски спортова за економски развој и туризам“. Оваква врста промоције, али и она која слиједи у Јошију током свјетског првенства гдје ће Црна Гора бити прва држава у свијету која ће се промовисати као туристичка и гејминг дестинација, потекла је из Херцег Новог.

Допринос који у развоју туристичке понуде и креативних индустрија у Црној Гори и Херцег Новом могу дати гејминг и електронски спортови препознао је локални Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције.

-Гејмери су доминантно старости између 26 и 44 године, при чему истраживање завршено прије мјесец, показује да су 59% гејмера мушкарци, а 41% жене. Ради се углавном о људима са високим образовањем који воле природу и путовања. Ако то упоредимо са статистичким подацима Туристичке организације Херцег Нови, видјећемо интересантно подударање, казао је секретар за туризам, економски развој и инвестиције Ненад Витомировић.

 Херцег Нови је изузетно повољна дестинација за развој креативних индустрија, истиче Витомировић.

-Да бисмо направили игрицу потребни су нам и дизајнери и музика и звукови, илустратори, глумци, неко ко ће осмислити маркетинг стратегију, водити маркетинг кампању и слично. Управо ту постоји шанса за новске умјетнике, предузетнике, микро, мала и средња предузећа из области креативних индустрија, појашњава Витомировић.

Први панел био је посвећен туристичком потенцијалу Херцег Новог кроз призму гејминг индустрије, а предсједник Савеза електронских спортова Филип Шоћ истакао је да је идеја о организовању панел дискусија у црногорским градовима потиче управо из Херцег Новог.

-Имамо још једну фантастичну акцију коју сада спроводимо са Националном туристичком организацијом, исто на препоруку Ненада Витомировића, па ће Црна Гора највјероватније имати свој штанд у Јашију у току свјетског првенства у гејмингу, гдје ће бити преко 1050 гејмера из цијелог свијета, 130 можда чак и 140 држава. Јаши је највећи дигитални град у Румунији у којем је преко 150 ИТ фирми. Разговарали смо и са румунским конзулом и амбасадором јер имамо у плану да Црну Гору у вансезонском периоду умрежимо са Јашијем, да се успостави авионска линија црногорске националне компаније ка овом граду, казао је Шоћ.

Иницијативу су за сада подржале општине и туристичке организације Херцег Новог и Подгорице, а у Савезу очекују подршку и из осталих градова.

-То би био први пут у свијету да се нека држава појави на гејминг такмичењу и промовише се као туристичка и гејминг дестинација. Свјетско такмичење је прилика за то јер људи долазе да се такмиче, уживају у концертима, дружењу. Ниједна држава до сада се није пријавила да се промовише, а цијела идеја је кренула из Херцег Новог, појашњава Шоћ.

 Друга панел дискусија била је посвећена гејминг индустрији као прилици за развој предузетништва, микро, малих и средњих предузећа и креативних индустрија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here