Литерарна турнеја „Црногорским књижевним стазама“ одржана у Херцег Новом

Литерарна турнеја ауторки и аутора млађе генерације „Црногорским књижевним стазама“, коју су покренули Матица црногорска и књижевни портал Фокализатор настављена је синоћ у Огранку Матице црногорске у Херцег Новом. 

Фокализатор је објавио двије пјесничке књиге „Сви моји демони“ и „Клин у Сунце“, Бориса Ђуровића. Он је за РТХН казао да „Клин у сунце“ , садржи љубавну, социјалну, поезију социјалног мрака , чак и неке морбидности.

-Док сам писао прву збирку поезије имао сав свој стил, а потом сам почео да примјећујем да пишем не држећи се нормни књижевних. Тада су ми сметале, а сада ми помажу, казао је Ђуровић и додао да припрема и трећу збирку.

Драгана Калезић представила је књигу прича „Сентиментални рак“ , а како истиче, главни јунак је углавном жена или се око ње све врти.

-Читава збирка је о љубави и неоствареностима. Мислим да је неоствареност, коју примјећујемо или не примјећујемо потискујемо, велика бољка нашег друштва и кроз осам приповједака ту је замаскирана и разоткривена, казала је Калезић.   

Андрија Радовић спрема прву збирку поезије која ће бити у издању Фокализатора.

-Срећан сам што своје стваралаштво могу да представим у Херцег Новом. Ја одступам од неких традиционалних тема као што су патриотска, љубавна. Поезију не сматрам само као лиричну форму већ начин да искажете себе. Заступљене су различите теме третирање вјештачке интелигенције, самоће модерног човјека. Збира је настајала прилично дуго од студентских дана. Подијељена ће вјероватно бити у шест циклуса, казао је Радуловић који је на фестивалу Дани Радована Зоговића у Колашину награђен за пјесму „Да ли је Орвел био пророк“.

У програму је учествовала и пјесникиња Јелена Нелевић, а модераторка програма била је Драгана Ерјавшек.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here