ДИГИТАЛИЗОВАНА НАУЧНА ГРАЂА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

"Горски вијенац", прво издање, Беч 1847. година

Епидемиолошке мјере ублажене су у већини општина у Црној Гори, па чланови библиотека поново имају могућност изнајмљивања књига. Градска библиотека Херцег Нови са члановима радним данима ради двократно, прије подне од 8 до 14, послије подне од 16 до 19 сати, а суботом од 8 до подне.

Дјелатност херцегновске библиотеке темељи се на ИФЛА/УНЕСКО-вом Манифесту, према којем јавна библиотека треба да буде суштински елеменат сваке дугорочне стратегије у области културе.

Пратећи савремене трендове у библиотеци је дигитализован велики број научних наслова и публикација, доступних преко сајта www.библиотекахерцегнови.цо.ме, прича за РТХН в.д. директор Градске библиотеке и читаонице Милош Радуловић.

– Мислим да је то посебно интересантно и значајно за људе који се баве истраживачким радом, а посебно оне које интересује историја Боке. Доступни су сви бројеви зборника „Бока“, затим неки наслови старе и ријетке књиге. На нашем сајту начази се дигитализовано прво издање „Горског вијенца“ из 1847. године, штампано у Бечу – казао је он.

Поред тога, дигитализовани су значајни наслови из легата др Душана Петковића, завичајне збирке, могорафске публикације, часописи попут „Српског магазина“, „Гласник Народног универзитета“, „Бока: велики илустровани календар”.

– Посебно бих нагласио бокељску периодику, ту заиста посједујемо врло репрезентативан опус. Имамо први лист који је излазио у Боки “Гласник за опће интересе Бокеља 1908-1909.”, затим лист “Слобода”, који су наши земљаци издавали у Америци – наводи Радуловић.

На сајту Библиотеке доступни су и комплентни шематизми од 1874. до 1912. године тадашње Епархије бококоторске. Поводом Свјетског дана књиге и ауторских права, који се сваке године обиљежава 23. априла, Градска библиотека Херцег Нови поклања свим суграђанима бесплатно учлањење или продужење чланарине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here